Σόιμπλε: Διώξτε τους Ρώσους – Κύπρος: Έτσι θα καταρρεύσουμε

Το Εurogroup έδωσε στην Κύπρο τη δυνατότητα να μηδενίσει το «κούρεμα» των καταθέσεων μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθεί περίπου στο 15% το «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από 100 χιλιάδες, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,8 δισ ευρώ, αλλά η Λευκωσία το σκέφτεται…
Ποιο είναι το .....
θέμα;
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλει με κανένα τρόπο να αυξηθεί πάνω από 9,9% το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων, διότι θεωρεί ότι στην περίπτωση αυτή θα κάνουν «φτερά» οι ρωσικές καταθέσεις (που ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία της Κύπρου.
Όλη η προσπάθειά του, λοιπόν, κατατείνει στη μείωση του συνολικού ποσού των 5,8 δισ ευρώ για να μπορέσει και το 9,9% να κρατήσει για τις καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες και να μειώσει κάτω από 6,7% το «κούρεμα» για τις καταθέσεις έως τις 100 χιλιάδες.
Η Γερμανία, όμως, δε φαίνεται να συζητά καν τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε το ξεκαθάρισε και πριν από λίγο, λέγοντας «εμείς θέλουμε 5,8 δισ ευρώ να εξοικονομήσει η Κύπρος, το πώς θα τα βρει είναι δικό της θέμα».
Είναι προφανές ότι το Βερολίνο θέλει να χτυπήσει τα ρωσικά «μαύρα» κεφάλαια και να τα διώξει από τη Μεγαλόνησο. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε λέει ξανά και ξανά δημοσίως ότι ο ίδιος ζήτησε κούρεμα» μόνο των μεγάλων καταθέσεων και ότι ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε να επιβαρυνθούν και οι μικρές, ώστε να μην πληγούν τα ρωσικά κεφάλαια.
Επιχειρεί, λοιπόν, να εκθέσει την κυπριακή ηγεσία στα μάτια των πολιτών της κύπρου.
Με αυτά τα δεδομένα ποιο σχέδιο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή;
Κανείς δεν ξέρει.
Η κυβέρνηση της Λευκωσίας, βλέποντας το γερμανικό «τείχος», προσπαθεί να βρει χρήματα από άλλες πηγές -ενδεχομένως από τη Ρωσία. Γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει σήμερα στη Μόσχα και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζητάει να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τίποτα δεν είναι βέβαιο, λοιπόν, αυτή τη στιγμή…