Στη Μόσχα, αδερφοί μας

Photo: Dmitry Mordolff @flickrΗ Κύπρος απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Eurogroup για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και καλείται να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και της οικονομίας της. Όμως ακόμα και αν παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο, ο ζωτικός τομέας της οικονομίας της έχει υποστεί ένα μεγάλο τραύμα...
Γίνεται να υπάρξει σχέδιο που να αποτρέψει τώρα τη διαφυγή κεφαλαίων; Δύσκολο. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι λόγο στην επόμενη μέρα θα έχουν οι Ρώσοι, δημιουργώντας, στην Κύπρο, ένα πεδίο οικονομικής αναμέτρησης μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Βουλή δεν έδωσε ούτε μία θετική ψήφο στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του προέδρου Αναστασιάδη, απείχαν τις ψηφοφορίας. Η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιους, αλλά δραματικούς τόνους. Αρκετοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή όπου ανέμισαν πολλές ρωσικές σημαίες-ότι και αν σημαίνει αυτό.

Το σχέδιο Β, αν τελικά υπάρξει, διέρχεται από τη Μόσχα. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου βρίσκεται ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα και έσπευσε να διαψεύσει τα περί παραιτήσεως του. Το σενάριο που διατυπώνεται φέρει τους Ρώσους να αγοράζουν τις κυπριακές τράπεζες, επιτυγχάνοντας έτσι την ανακεφαλαιοποίηση τους. Θα είναι, βέβαια, μία εξέλιξη που ουσιαστικά θέτει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και θα δοκιμάσει τις σχέσεις της με τον πυρήνα της Ευρώπης-άλλωστε το Βερολίνο διαμηνύει ότι επιθυμεί λύση μέσω της τρόικας. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν η απόρριψη της πρότασης του Eurogroup συνεπάγεται και άρση της χρηματοδότησης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο του Eurogroup. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη, ενώ η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου αναμένεται να δώσει το στίγμα του δρόμου που θα ακολουθήσει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την Ευρώπη για την απόφαση της κυπριακής Βουλής. Στην Αθήνα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, ενώ αποφεύγει να ασκήσει κριτική στο Eurogroup, κάτι που το έκαναν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

protagon.gr