Γιατί ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις του Αναστασιάδη με την τρόικα

Τα πράγματα χειροτερεύουν όσο περνά η ώρα για την Κύπρο, μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, όπου οι δύο πλευρές λόγω της επιμονής του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο κούρεμα των καταθέσεων της τράπεζας Κύπρου...
 Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε νωρίς το πρωί για τις Βρυξέλλες κυριολεκτικά χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του, μετά και την περίφημη φράση που είπε στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Ντελκουλέσκο, μετά από ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων: «Δεν μπορώ άλλο να συζητήσω μαζί σου».

Οι άκαρπες όπως αποδείχθηκε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας έληξαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πλέον ασφυκτικά.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης. O Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αφορούσαν στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου στα πρότυπα της Λαϊκής, πράγμα που η κυπριακή κυβέρνηση απέρριπτε αναφανδόν.  Και αυτό γιατί η κυπριακή πλευρά θεωρεί πως αν γίνει κάτι τέτοιο, η Τράπεζα Κύπρου σε λίγους μήνες θα καταρρεύσει.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί επίσης άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ πάντως είχε ανοιχτή συνομιλία με την Κριστίν Λαγκάρντ, λαμβάνοντας οδηγίες να μην υποχωρήσει ούτε βήμα πίσω στην εν λόγω απαίτηση.

Στις 7 το Eurogroup

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό  Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.