Οι κάλπες κλείνουν, η αγωνία κορυφώνεται στην Ιταλία

Με την απειλή της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας να να παραμονεύει, κλείνουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας, 15:00 ώρα) Ιταλίας  οι κάλπες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας στην Ιταλία. Φαβορί ο κεντροαριστερός συνασπισμός τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι έναντι του κεντροδεξιού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την αυτοδυναμία όμως και στα δύο νομοθετικά σώματα να μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολη...

To αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, των πιο κρίσιμων από τη μέρα που η Ιταλία μπήκε στην ευρωζώνη, θα καθορίσει εάν η γειτονική χώρα θα συνεχίσει στον «ασφαλή» δρόμο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που υπέδειξαν αγορές και Βρυξέλλες και εφάρμοσε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι ή αν θα μπει σε νέες περιπέτειες με αβέβαιες επιπτώσεις για ολόκληρη τη νομισματική ένωση.

Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο Μπερσάνι στη Γερουσία (για να περάσει ένας νόμος απαιτείται πλειοψηφία σε Γερουσία και Κάτω Βουλή) θα χρειαστεί τη συνδρομή κάποιου άλλου κόμματος με αυτό του Μάριο Μόντι να είναι το πιθανότερο, αφού παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, φαίνεται πως θα συνεργαστούν προς τέρψιν της Ε.Ε. Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης του απρόβλεπτου Σίλβιο Μπερλουσκόνι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερία» (PdL), απέσυρε τη στήριξή του προς τον Μόντι, προκαλώντας την  παραίτησή του, μιλώντας ανοιχτά για αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν αλλάξουν «ρότα» επιμένοντας στις περικοπές και στον αποστασιοποιημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση χρέους.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων την Κυριακή, πρώτη ημέρα των εκλογών ήταν μειωμένη, αφού ανερχόταν στο 55,2%, έναντι 62,5% στις προηγούμενες εκλογές, το 2008, με τις κακές καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση στα βόρεια, βροχή στα νότια) να παίζει σημαντικό ρόλο.

Κομβικής σημασίας θα είναι, πάντως η ψήφος των -πολλών- αναποφάσιστων μέχρι και την τελευταία στιγμή

Χθες, Κυριακή ψήφισαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S), Μπέπε Γκρίλο, του οποίου τα ποσοστά αναμένονται με ενδιαφέρον αφού κατάφερε να προσελκύσει προεκλογικά τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.