Κήρυξη ΑΟΖ και πολιτική ίσων αποστάσεων

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου, Μιχάλη Ιγνατίου για την ΑΟΖ, που είναι κοντά και στις δικές μας θέσεις. Μάλιστα και εμείς τον τελευταίο καιρό τα χάσαμε με ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι, ενώ έγραφαν με ζήλο για τα εθνικά θέματα και την ΑΟΖ, τώρα που ήρθε η ώρας της πράξης, τα «μασάνε»...

Η δική μας προτροπή είναι η Ελλάδα, ακτινογραφώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα, να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα στην ανακήρυξη ή θέσπιση (όπως θέλετε πείτε το) της Α.Ο.Ζ. που γίνεται μονομερώς, και μετά, όπου είναι δυνατό, στην διμερή οριοθέτηση. Άλλωστε τα κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα είναι τα περισσότερα και δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Ας αρχίσουμε από εκεί, αφού θεσπίσουμε ΑΟΖ. Σίγουρα οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο, αφού η Τουρκία «στριμώχνεται» και κανείς δεν ξέρει πως θ” αντιδράσει… Χωρίς το Καστελόριζο (κατοικημένη ελληνική περιοχή) οι Τούρκοι δεν μπορούν να οριοθετήσουν Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο, προκειμένου να μπλοκάρουν τις όποιες ελληνικές προσπάθειες.

Παράλληλα οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική ίσων αποστάσεων από τις Μεγάλες Δυνάμεις και να σταματήσουμε να λέμε όλη την ώρα yes sir στους Αμερικανούς. Οι συγκυρίες τo επιτρέπουν και έτσι δεν θα οδηγηθούμε σε ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου. Κλειδί: Ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μας και με ανατολικές χώρες (Ρωσία, Κίνα), όπως εξ’ ανάγκης πράττουν ΕΕ και Η.Π.Α.

ΠΥΓΜΗ.gr