ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Στουρνάρας τα ίδια έλεγε για την Εκκλησία

Στη στρατηγική έντασης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση που δέχτηκε για την πρόταση του Τάσου Κουράκη να πληρώνουν τη μισθοδοσία των κληρικών μόνον οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.


«Η αγωνιώδης εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δεν έχει όρια, ούτε ακόμα κι αν αυτό αφορά στην Εκκλησία», υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι .......
ανάλογες προτάσεις έχει κάνει στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ η εφαρμόζεται σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
« Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρώμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
Διευκρινίσεις για την πρότασή του προσέφερε και ο ίδιος ο Τ. Κουράκης, υποστηρίζοντας ότι «μιλάμε για  χρήματα που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξής τους, αναλόγως των θρησκευτικών πεποιθήσεις των πολιτών».
Όπως είπε: «Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο» που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες. Πρέπει να σας πω ότι η Αγγλία περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στο να συντηρεί με κρατική δαπάνη τους ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Στη δε Γαλλία όχι μόνον δεν μισθοδοτούνται οι κληρικοί, αλλά και η πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα».
Τι απαντά ο Στουρνάρας
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, πάντως ότι ο υπουργός δήλωνε, σε συνέντευξή του, στις 2 Οκτψβρίου του 2011 ότι «πουθενά αλλού» δεν πληρώνει το Δημόσιο τους μισθούς των κληρικών και σημείωνε: «Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5%  να πάει για τους μισθούς των ιερέων;».
Το υπουργείο ισχυρίζεται σήμερα ότι η παραπάνω αναφορά «διαφέρει παρασάγγας από τις σημερινές απόψεις του κ. Κουράκη».
ΠΑΣΟΚ: Θεσμικό λάθος η πρόταση
Εν τω μεταξύ, στην αντιπαράθεση παρενέβη το ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας τους κληρικούς ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μισθοδοσία τους.
Εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώονοντας: «Μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να