Θύελλα αντιδράσεων για το δημοψήφισμα Κάμερον

Δημοψήφισμα για τη σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές του 2015...
Οι Βρετανοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να μείνει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η κίνηση του Κάμερον θεωρείται ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη δεδομένου ότι έχει φουντώσει η αντι-ευρωπαϊκή στάση στη Βρετανία, λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Αν και οι προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και από τις ΗΠΑ είχαν γίνει νωρίτερα – με διπλωματικό έμμεσα τρόπο- εν τούτοις, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας.

Σφοδρή επίθεση στον Κάμερον για το δημοψήφισμα εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό καθώς "έχει τρομοκρατηθεί και έχει υποκύψει στις πιέσεις του UKIP (το ευρωσκεπτιστικό κόμμα)".

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα "υποβάλλει τη Βρετανία σε χρόνια αβεβαιότητας και παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με την οικονομία μας" τονίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι ξεκάθαρα αντίθετοι στην διεξαγωγή του.

Κριτική στον Ντέηβιντ Κάμερον άσκησε και ο κυβερνητικός εταίρος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, λέγοντας ότι "η δέσμευση του πρωθυπουργού να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017 θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας" .

Άμεση ήταν και η αντίδραση τη Γαλλίας, η οποία προειδοποίησε ότι δεν θα εμποδίσει τη Μεγάλη Βρετανία να φύγει από την ΕΕ, αν το θέλει. "Η Γαλλία πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά να κερδίσει μένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν, ωστόσο, αποφασίσει να αποχωρήσει, το Παρίσι δε θα της φράξει το δρόμο". Σε αυτές τις δύο προτάσεις διατυπώνεται η πλήρης γαλλική διμερής εξωτερική πολιτική επί του θέματος.

Από την πλευρά της , η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρετανία πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέξει ό,τι τού αρέσει από τη συμμετοχή του, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Για έλλειψη σοβαρότητας στην πολιτική, για αγνόηση των συμφερόντων των πολιτών και της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά επίσης και των πολιτών και της οικονομίας της Βρετανίας, επέκρινε το Βρετανό πρωθυπουργό ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν. Επίσης, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, τόνισε πως μια χώρα-μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, "δεν μπορεί να ξεδιαλέγει μόνον τις σταφίδες" .