Η στρατηγική ήττα της Μέρκελ που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ευρωζώνη

Η στρατηγικού χαρακτήρα ήττα της Άνγκελα Μέρκελ στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Κάτω Σαξονίας, δείχνει ότι ο δρόμος της καγκελαρίου προς μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μόνο περίπατος δεν θα είναι. Αντιθέτως μπορεί να κρύβει «παγίδες» που μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς σε Γερμανία και ευρωζώνη...
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ, το CDU και οι σύμμαχοι Φιλελεύθεροι (FDP) έχασε στο νήμα από τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, σε μια ήττα που σημαίνει απώλεια της πλειοψηφίας στην Άνω Βουλή (Bundesrat), η οποία ελέγχεται πλέον από την Κεντροαριστερά.

Ουσιαστικά, οι ψηφοφόροι του CDU έδωσαν ψήφο «ζωής» στο κόμμα των Φιλελευθέρων του Φίλιπ Ρέσλερ (o οποίος παραμένει στην ηγεσία του) το οποίο εδώ και καιρό «ψυχορραγεί», αφού στις δημοσκοπήσεις δεν πιάνει καν το πολυπόθητο 5% που δίνει το εισιτήριο για είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η δημοφιλία της Μέρκελ είναι αδιαμφισβήτητη, αφού ο επικεφαλής του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ μάλλον... προσπαθεί να την αυξήσει κάνοντας άστοχες δηλώσεις και προκαλώντας με τις υπέρογκες αμοιβές που λάμβανε για τις ομιλίες του, η εκλογική μάχη αναμένεται να κρύβει παγίδες.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ; Ακόμα και ενδεχόμενη νίκη του Στάινμπρουκ δεν θα αλλάξει και πολλά, αφού ο ίδιος υπήρξε υπουργός Οικονομικών της καγκελαρίου στην πρώτη θητεία της -σε συνασπισμό των δύο αντιπάλων- με τη συνεργασία τους να χαρακτηρίζεται ως αρμονική.

Αν οι Φιλελεύθεροι, όμως, δεν μπουν στη Βουλή, η Μέρκελ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με Σοσιαλδημοκράτες ή Πρασίνους, οι οποίοι θα θεσουν τους δικούς τους όρους. Ήδη το νομοθετικό έργο που θα θελήσει να προωθήσει η γερμανίδα καγκελάριος απαιτεί συναίνεση των αντιπάλων στην Άνω Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν σχηματίσει μία ξεκάθαρα κεντροδεξιά κυβέρνηση, ενδεχομένως να αναγκαστεί να ρίξει νερό στο κρασί της. Το θετικό είναι ότι η σκληρή Μέρκελ δεν αισθάνεται ήσυχη στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι ενδεικτική η δήλωσή της σε σημερινή συνέντευξη τύπου: «Η νίκη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία είναι μια επώδυνη ήττα και μας λύπησε.  Δεν θα προσποιηθώ. Η ήττα πονάει πιο πολύ».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το θέμα της Ελλάδας δεν έπαιξε στην ατζέντα της χθεσινής εκλογικής μάχης στην Κάτω Σαξονία, όπως δείχνουν και οι αναφορές των γερμανικών μέσων, γεγονός ιδιαίτερα θετικό...