Μια πολύ σημαντική είδηση, με νόημα, που πέρασε ασχολίαστη

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος


Ο οίκος Moodys υποβάθμισε, λέει, τους Ευρωπαϊκούς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς EFSF και ESM κατά μία βαθμίδα  από ΑΑΑ σε ΑΑ1. Αυτό σημαίνει ότι οι Οργανισμοί αυτοί θα δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο.

Δεν θα σας κουράσω με τεχνικούς όρους και άλλες λεπτομέρειες παρά μόνο με μία αλλά πολύ σημαντική, ότι δηλαδή, οι δύο αυτοί Οργανισμοί, έχουν ως αντικείμενο και υποχρέωση, την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα......
κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Εδώ κρύβεται το μυστικό της παραπάνω απόφασης.
Ειδικότερα, το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας European Financial Stability Facility) είναι ένα όργανο ειδικού σκοπού, δηλαδή μπορεί να εκδίδει ομόλογα ή άλλα χρεόγραφα με την υποστήριξη του Γερμανικού Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να αποκτά κεφάλαια που θα διαθέτει, εν συνεχεία, για την παροχή δανείων προς χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα. Δημιουργήθηκε και από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο του 2010 και θα λειτουργεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013, οπότε και θα αντικατασταθεί από τον (μόνιμο) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM  (European Stability Mechanism).
Εξυπακούεται ότι οι Οργανισμοί αυτοί, εφ’ όσον έχουν την Γερμανική υποστήριξη, άρα και εγγύηση, δανείζονται από την ”Διεθνή” αγορά με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, απ’ αυτά που θα επιτύγχανε καθένα από τα ”φτωχά” κράτη χωριστά, με δύο όμως σημαντικά επακόλουθα, που φαίνεται ότι δεν αρέσουν καθόλου, στις ”Αγορές” (τι σόι αγορές είναι αυτές θα το δούμε). Πρώτον, ότι με αυτόν τον τρόπο τα ”φτωχά” κράτη θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από την ”θαλπωρή και προστασία” των τοκογλύφων** (διότι ο δανεισμός με 6 και 7% είναι τοκογλυφία) και άρα οι τοκογλύφοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και δεύτερον, ότι με αυτόν τον τρόπον, εκτός από τα ”φτωχά” κράτη, επωφελείται και η Γερμανία, ως εγγυήτρια, με ένα ποσοστό από την διαφορά του τόκου που οι Οργανισμοί αυτοί δανείζονται και του τόκου που δανείζουν. Γενικό συμπέρασμα: Ισχυροποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία και αυτό δεν ξέρω πόσοι και ποιοι το θέλουν (που δεν το θέλουν).
Δικαίως λοιπόν, οι άνθρωποι, υπερασπιζόμενοι τα ”συμφέροντά” τους λένε: Εσείς όλοι εκεί στην Ευρώπη με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα επωφεληθείτε από τα ”κόλπα” των EFSF και ESM, εμείς να χάσουμε το… μερίδιό μας; Λοιπόν από αύριο σας μεταφέρουμε από το ρετιρέ του ΑΑΑ στο αμέσως αποκάτω και πληρώστε παραπάνω τόκο. Έτσι μένουμε ευχαριστημένοι όλοι. Και οι Οίκοι Αξιολόγησης αναλαμβάνουν δράση, στο κομμάτι που τους αφορά.
Βέβαια, όλα αυτά γίνονται μέσα στα απολύτως Δημοκρατικά πλαίσια που λειτουργεί η Ευρώπη αλλά και όλο το… σύστημα της παγκοσμιοποίησης. Για να μην ξεχνάμε και το ηθικό υπόβαθρο… της πείνας!
Γιατί όμως δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό;

** Τα κεφάλαια που προσφέρονται για τοκογλυφικό δανεισμό είναι τεράστια και δεν προέρχονται ούτε από τις ”οικονομίες μιας ζωής”, των εργαζομένων, ούτε από τα ”εφ’ άπαξ”  των συνταξιούχων, ούτε καν από περισσεύματα  μικροπλουσίων. Αυτοί όλοι, στα πλαίσια και σε μεγέθη Λαών, είναι οι προς εκμετάλλευση ”φυσικές” πλουτοπαραγωγικές πηγές  κάθε χώρας, μαζί π.χ. με τον τουρισμό, τα μεταλλεύματα, τους γαιάνθρακες κ.α., η οι τεχνητές τέτοιες, όπως είναι π.χ. οι ”έξωθεν κίνδυνοι” που σημαίνει όπλα και ”εξοπλιστικά προγράμματα” κ.λ.π. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από κρατικά πλεονάσματα ή ακόμα και ελλείμματα, τα οποία αξιοποιούν αυτοί που τα διαχειρίζονται.  Σκεφτείτε μόνο την περίπτωση του λαθρεμπορίου των όπλων και ναρκωτικών κ.α. Πιστεύετε ότι από αυτή την φανερή/αφανή πηγή πλούτου ωφελούνται μόνο οι έμποροι;
Αυτά λοιπόν, τα τεράστια κεφάλαια τα διαχειρίζονται, σαν δικά τους, τα λεγόμενα golden boys. Αυτοί λειτουργούν με την νοοτροπία του τσοπανόσκυλου ή ποιο σωστά, του φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ΝΑΖΙ, δηλαδή ο θάνατός σου η ζωή μου. Αυτοί σε αγαστή συνεργασία με τους ”Οίκου Αξιολόγησης”, ορίζουν ποιος και πόσα θα πληρώσει. Είναι οι σύγχρονοι Κοτζαμπάσηδες που εισπράττουν  για τα αφεντικά τους αλλά βάζουν και στην τσέπη τους, απ’ όπου μπορούν. Αυτές είναι οι Αγορές που λέγαμε παραπάνω.
Αυτά τα ολίγα για να ξέρουμε γιατί η Δημοκρατία… σιωπά!