Ο Ομπάμα νίκησε… Ε και;

 Γράφει η Μαρία Δεναξά

Ο Μπαράκ Ομπάμα νίκησε, λοιπόν, στις αμερικανικές εκλογές. Για αρκετούς, η νίκη δεν ήταν έκπληξη αλλά ούτε και ανακούφιση ..
Και πώς να είναι π.χ για τους Ελληνες;

Όταν, παράλληλα με τις εκλογές στις ΗΠΑ, αποδομείτε στην Ελλάδα σχεδόν κάθε κοινωνικό κεκτημένο εις το όνομα μιας ακόμη υποτιθέμενης διάσωσης;
Αλλά το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα. Είναι ο.......
Ομπάμα! Όχι μόνο δεν έπρεπε να εκπλαγούμε απο την επανεκλογή του, αλλά θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός …ότι εκπλαγήκαμε!
Η υποτιθέμενη αβεβαιότητα για την έκβαση της ψηφοφορίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο απο μια ψεύτικη αγωνία που καλλιέργησαν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ των ΗΠΑ.
Οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική είναι ένα θέαμα όπως όλα τα άλλα, που πρέπει να κρατήσει με κομμένη την ανάσα τον θεατή έως το τέλος της παράστασης για την εξασφάλιση της πολυπόθητης τηλεθέασης.
Στην πραγματικότητα, όπως επεσήμανε κι ο γαλλικός Τύπος, ο Ομπάμα διατηρούσε το προβάδισμα στις οχτώ απο τις εννιά Πολιτείες -κλειδιά για την επανεκλογή του.
Οι εμπειρογνώμονες το γνώριζαν. Όμως σε συνεργασία με τα τηλεοπτικά δίκτυα άφησαν να πλανάται ότι ο πλανητάρχης μπορεί να ηττηθεί για να δώσουν στην προεκλογική εκστρατεία άρωμα θρίλερ… Αυτό λέγεται και σκηνοθεσία !
Αν, όμως, το αποτέλεσμα ήταν τόσο προφανές γιατί όλος σχεδόν ο κόσμος έπεσε στην παγίδα;
Ας μη ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ γεννήθηκαν οι δημοσκοπήσεις και οι τεχνικές του marketing της πολιτικής, οι οποίες αναλύουν τις «τάσεις» πρίν ακόμα γίνει μια ψηφοφορία…
Η προεκλογική βιομηχανία της Αμερικής είναι συγκρίσιμη με αυτή του Hollywood!

Κατάφερε να πουλήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη την μονομαχία Ομπάμα – Ρόμνεϊ, όπως τις υπερπαραγωγές «ΕΤ ο εξωγήινος», «Ο πόλεμος των άστρων» ή τις ιστορίες του Disney!
Χωρίς ποτέ να το παραδεχθούν οι τεχνοκράτες της Αμερικής, ο Ομπάμα (και εξαιτίας των περιστάσεων) απογοήτευσε πολλούς. Έπρεπε, λοιπόν, να υποβληθεί σε μια νέα «δοκιμασία» ώστε να «ανέβει» και πάλι λίγο στην εκτίμηση των Αμερικανών, αλλά και των πολιτών του κόσμου σε μια περίοδο που, ίσως, μιλάμε περισσότερο για την Κίνα και λίγο λιτότερο για την Αμερική…
Στην πραγματικότητα δεν ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος που κινδύνεψε. Έπρεπε, όμως, να γίνει το Show ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα βλέμματα εντός και εκτός της χώρας να στραφούν προς την Ουάσιγκτον.
Άσοι στην τέχνη της υπερβολής και του εντυπωσιασμού, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί τεχνοκράτες τα κατάφεραν και συνέχισαν το επικοινωνιακό παιχνίδι ακόμα και μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
Η φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Ομπάμα, σε μια στιγμή ευτυχίας με τη σύζυγό του Μισέλ για να ανακοινώσει τη νίκη -και το διπλής ερμηνείας μήνυμα «Four more years»- δεν επελέγησαν στην τύχη…
Είχαν διαφορετικούς αποδέκτες και πολλαπλά μηνύματα.

Ένα απο αυτά κρύβεται, για παράδειγμα, στο φουστάνι της πρώτης κυρίας της Αμερικής, το οποίο αγοράστηκε απο το site φθηνών ενδυμάτων http://us.asos.com/?r=2 και κοστίζει μόλις 89 δολάρια δηλαδή 69,24 ευρώ.
Σε μια περίοδο κρίσης, λιτότητας και περικοπών η Μισέλ Ομπάμα λέει στους Αμερικάνους ότι ξέρει να προσαρμόζεται, τους δείχνει εμμέσως πώς να αντιμετωπίζουν την κρίση και «κλείνει» το μάτι στην Αν Ρόμνεϊ που, παρά τα πανάκριβα γούστα της, δεν κατάφερε να γίνει πρώτη κυρία…
Το τρυφερό ενσταντανέ απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του ζεύγους Ομπάμα και έκανε τον γύρο του κόσμου και του διαδικτύου.
Θεωρείται, πλέον, το πιο επαναπροωθημένο (RT) μήνυμα στο twitter απο τη δημιουργία του κοινωνικού δικτύου .
Μέσα σε δύο ώρες επαναπροωθήθηκε 420.000 φορές ενώ στο facebook απέσπασε 1,3 εκ like και 186.000 κοινοποιήσεις.
Πάντως η νίκη Ομπάμα δεν αλλάζει και πολλά πράγματα ..
Η επανεκλογή του ήταν προτιμότερη για την κοινωνική πολιτική, την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στην οικονομική πολιτική δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές.
Η επιρροή της υπερδύναμης Αμερικής έχει περιοριστεί απο την Κίνα και την Ρωσία και τις αναδυόμενες χώρες.

Εσωτερικά η χώρα βρίσκεται με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο που επιβάλλει εξαρχής τη συγκατοίκηση. Στον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχουν απομείνει πολλά πράγματα που να θυμίζουν τον Σούπερ Ήρωα του 2008.
Κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας, χωρίς να κάνει τίποτα, ο Ομπάμα κέρδισε ένα Νόμπελ Ειρήνης.
Σήμερα δε μπορεί παρά να ελπίζει σε ένα Όσκαρ, υποστηρίζουν Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές…
Ίσως, εκείνο του δεύτερου καλύτερου ανδρικού ρόλου…