Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός….





Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Αν πράγματι Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό, υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και έχει κεντρικό χαρακτηριστικό της γνώρισμα τη λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, τότε οι Ισλανδοί έθεσαν χθες τις βάσεις για μια αληθινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Γνωρίζοντας πως το Α και το Ω μιας αληθινής Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος καταστατικός χάρτης, ο .......
θεμελιώδης νόμος (το Σύνταγμα)πάνω στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας μιας χώρας όσον αφορά στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις του πολίτη, στην οργάνωση και στους βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους και των θεσμών του.
Γνωρίζοντας επίσης πως δημιουργούνται και πως ερμηνεύονται συνήθως τα Συντάγματα και οι νόμοι,
Η γνωστή δήλωση του Θρασύμαχου(5ο π.Χ αιώνα), ότι «δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρού» και η ειλικρινής δήλωση του Σιδηρού Καγκελάριου της Γερμανίας Μπίσμαρκ, ότι, «οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα, καλύτερα να μην ξέρει ο λαός πως γίνονται», επαληθεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του σχεδίου του Ευρωσυντάγματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως έγραφε το έγκριτο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και πριν την ψηφοφορία, οι σουίτες των ξενοδοχείων των Βρυξελλών ήταν κατειλημμένες από λομπίστες πολυεθνικών εταιρειών οι οποίοι προσπαθούσαν να ασκήσουν εξωθεσμική επιρροή μέσω των ευρωβουλευτών».
ολοκλήρωσαν οι Ισλανδοί χθες το δημοψήφισμα για την επιλογή μιας συντακτικής ομάδας 25 ατόμων, εξαιρουμένων των επαγγελματιών πολιτικών, με την εντολή να συντάξουν το σχέδιο του νέου συντάγματος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας.
Αυτό που έγινε χθες στην Ισλανδία, αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, εξ ίσου σημαντικό με την πρώτη Δημοκρατική Συνέλευση της Εκκλησίας του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα κι ας μην έδωσαν (σκοπίμως) τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την απαιτούμενη δημοσιότητα.
Αφού οι Ισλανδοί αρνήθηκαν να αποδεχθούν τα χρέη που συσσώρευσαν διεφθαρμένοι πολιτικοί και τραπεζίτες τιμωρώντας τους, μετέτρεψαν την οργή και το θυμό τους στη δημιουργία μιας νέας χώρας. Μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών για μια Νέα Ισλανδία, δημιούργησε μια ιστοσελίδα, όπου εδώ και τρία χρόνια, κάθε πολίτης Ισλανδός καταθέτει επώνυμα τις απόψεις του για το νέο σύνταγμα. Μετά απ’ αυτή την τριετή διαδικασία συζητήσεων, διαβουλεύσεων μέσω E-Mail, Facebook, Twitter, YouTube, ψήφισαν χθες τους 25 εκπροσώπους οι οποίοι θα συντάξουν το νέο σύνταγμα, αφού προηγουμένως, μια συντακτική συνέλευση 950 ατόμων που θα εκλεγεί με κλήρο, θα θέσει τις βασικές αρχές του νέου συντάγματός τους.
Αυτό που έγινε στην Ισλανδία τα τρία τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη χθεσινή ψηφοφορία, είναι σίγουρα η δημοκρατικότερη διαδικασία δημιουργίας ενός συντάγματος στην ιστορία της δημοκρατίας.