Γιατί έχασε (ήδη) ο Ρόμνεϊ

Όσοι προέβλεπαν ότι τα δυο Συνέδρια, του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, θα όριζαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ θα εισέρχονταν στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν απογοητεύτηκαν...


Οι Δημοκρατικοί, έχοντας στη διάθεσή τους καλύτερο πολιτικό και επικοινωνιακό χαρτί, κατάφεραν να ξαναπιάσουν το νήμα με εκλογικά κοινά που είχαν… θυμώσει με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και από τη στιγμή που περιορίστηκε η δεξαμενή εκείνων που σκέφτονταν να μην προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, μειώθηκαν εκ των πραγμάτων οι ελπίδες εκλογής του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος πόνταρε στην αποχή των απογοητευμένων.
Το ξέσπασμα οργής στον αραβικό κόσμο, μονάχα προσωρινά ταρακούνησε τις νέες ισορροπίες. Μιας και τα βίντεο με τις επί προσωπικού αποκαλύψεις του Μιτ Ρόμνεϊ, ήρθαν να «τσαλακώσουν» με μάλλον μοιραίο τρόπο τις προοπτικές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών να μετατρέψει σε θρίλερ τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, η χαριστική βολή για την υποψηφιότητα Ρόμνεϊ δεν ήταν η διάσταση της… γκάφας, και όσα είπε για το 47% των Αμερικανών που ψηφίζουν Ομπάμα. Η ταμπακιέρα βρίσκεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στα ίδια βίντεο, η οικονομία των ΗΠΑ δεν χρειάζεται δομικές, ρηξικέλευθες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις. Απλώς, χρειάζεται καλύτερη διαχείριση.

Η παραπάνω «αίσθηση των πραγμάτων» που χαρακτηρίζει τον άλλοτε Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, βρίσκεται σε προφανή απόσταση από την αίσθηση που έχει η αμερικανική κοινωνία για την καθημερινότητά της. Και για την οικονομία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι σε αυτή την πρώτη τετραετία δεν κατάφερε να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, και τις οποίες είχε υποσχεθεί. Αναγνώρισε ωστόσο το πρόβλημα. Ο Ρόμνεϊ δείχνει να το αγνοεί. Και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να κερδίσει.