Γιάννης Στουρνάρας, ο Γιακουμής

 Ελλην Φορολογούμενος

.........άντρας με μπέσα, φιλότιμος , αλλά  χτυπημένος από τη ζωή και τις κακουχίες της που παίζει μπουζούκι , μετά τις συσκέψεις με την τρόικα , για να παρηγορηθεί.

Ο όρος έχει βγεί από τον μεγάλο ηθοποιό του έθνους Νίκο Ξανθόπουλο, από την ομώνυμη ταινία Γιακουμής - μια Ρωμαίικη καρδιά.

Συνήθως χρησιμοποιείται για αυτούς οι οποίοι κλαίγονται συνεχώς για την πάρτη τους, με απώτερο σκοπό να τους........

λυπηθείς και να τους καβατζώσεις (κυρίως οικονομικά). Συνηθίζεται η έναρξη της κλάψας να γίνεται με την λέξη: «Μάνααα...», αφού συνήθως κλαίγονται στη μάνα τους για λύπηση και χαρτζιλίκι.
Φυσικά υπάρχει και η σχετική ατάκα του Ξανθόπουλου από την ταινία - έπος (3 ολάκερες ώρες ωρέ) Η Οδύσσεια Ενός Ξεριζωμένου όπου ψάχνει να βρει τα ίχνη του χαμένου του Πατέρα (τον κάνει ο ίδιος με αλευρόκολλα στα μαλλιά) στην Μικρά Ασία.

Σε κάποιο σημείο της ταινίας ο Ξανθόπουλος μόνος του αναγκάζεται να παλέψει με μια αρκούδα στο δάσος (ένας άνθρωπος βασικά ντυμένος με στολή αρκούδας στα 2 πόδια) και αμολάει την θεϊκή ατάκα: '' ΦΥΓΕ ΑΡΚΟΥΔΑ, ΕΓΩ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ" όπως ο Γιάννης ο Στουρνάρας ο Γιακουμής! λέει στην τρόικα  '' ΦΥΓΕ ΤΡΟΙΚΑ, ΕΓΩ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ"

Υπάρχει φυσικά και η δεύτερη και σημαντικότερη χρήση, η οποία αναφέρεται σε υπερβολικά πλούσια ή αποφοίτους του Λόντον Σκουλ οφ δη Εκονόμικς , με απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή καθηγητικής έδρας σε οικονομική σχολή της ημεδαπής . Συνήθως κυκλοφορούν με πουλοβεράκι στους ώμους και σορτσάκι Nautica και κόβουν βόλτες στις μαρίνες σε ακτίνα κοντινή στο σκάφος. Μιλάνε στο κινητό μεγαλόφωνα και κανονίζουνε το επόμενο πακέτο μέτρων. (Ο Γιακουμής της ταινίας κοιμότανε σε βάρκα και όλο το story έπαιζε γύρω από αυτό).

Η χρήση αυτή του όρου γίνεται με εντελώς αντίστροφη λογική από αυτήν του αγαπητού παιδιού του λαού! Σε αντίθεση με τον Ξανθόπουλο - που ήταν χαμάλης στο καρνάγιο - τα άτομα αυτά συνήθως είναι χαμάληδες προτάσεων και οδηγιών δανειστών ,τροικανών και άλλων τέτοιων σκουπιδιών  ….