ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ SOS

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.


                Πολλά λέγονται για την Θράκη. Τα ΜΜΕ μιλούν για το Τουρκικό  προξενείο που προκαλεί λένε και προσηλυτίζει τους μειονοτικούς και υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Βέβαια οι κάτοικοι της Θράκης λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία στα ύψη. Οι άλλοτε κραταιές βιομηχανίες και καμάρια της περιοχής όπως η ΕΒΖ, η ΣΕΚΑΠ, η Dianna, η Πετσετάκης και φυσικά η Ελληνική κλωστοϋφαντουργία του Ομίλου Λαναρά, »  με δυο εργοστάσια, όπως και η άλλοτε μεγάλη βιομηχανία κρέατος η «Θράκη κλείσανε. Ο κόσμος, άνεργος και .......
απλήρωτος περιμένει κάποια σημάδια ανάκαμψης, αλλιώς η φυγή, αναπότρεπτη.
Σε αυτό, αν προστεθεί και η αγρανάπαυση, όπου τεράστιες εκτάσεις της Θρακικής πεδιάδας είναι ακαλλιέργητες, καθώς και ότι η κτηνοτροφία παραπαίει  εγκαταλειμμένη στην τύχη της τότε τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα για την περιοχή.
Εγώ προσωπικά κάτοικος και γέννημα θρέμμα της περιοχής, όπως λέμε ιθαγενής, βλέπω με αγανάκτηση τα λεγόμενα των Αθηνοκεντρικών μέσων για την περιοχή. Λένε για τις δράσεις των άλλων, όπως π.χ του Τουρκικού προξενείου, αλλά δεν λένε για τις δραστηριότητες του Ελληνικού κράτους, για να αποφευχθούνε αυτά τα φαινόμενα. Και οι δραστηριότητες αυτές είναι μηδενικές έως πολλές φορές θετικές προς αυτούς. Καμία προσπάθεια για αναβάθμιση της περιοχής. Όλα αφημένα στην τύχη τους ή σε φιλόδοξους τυχοδιώκτες.
Δόθηκαν εκατομμύρια επιδοτήσεις, για την δημιουργία επενδύσεων, πέρασαν χιλιάδες επενδυτές και αφού εξανεμίστηκαν τα λεφτά, χαθήκανε και αυτοί και τα εργοστάσια που θα γινότανε, με αποτέλεσμα οι βιομηχανικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης και τηs Κομοτηνής να είναι γεμάτες με τα ερείπια των υπό κατασκευή….επενδύσεων. Οι επενδυτές καπνός και ούτε γάτα ούτε ζημιά ….απολαμβάνουν τον καφέ τους σε κάποιο θέρετρο.  Έργα αρχίζουνε και δεν τελειώνουνε ποτέ. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εκβαθύνεται εδώ και 35 χρόνια αλλά για χιλιοστή φορά το έργο εγκαταλείφτηκε και θα επαναπροκηρυχτεί, ενώ η κάθετος της Εγνατίας για 35 χιλιόμετρα στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου βαλτώνει εδώ και 35 χρόνια ….χρόνος και βάλτωμα …….. Για τον σιδηρόδρομο δεν λέμε, μονή λωρίδα όπως λέμε και ο ένας συρμός περιμένει πότε θα περάσει ο άλλος και πάει λέγοντας.
Βέβαια αν γινότανε η σιδηροδρομική Εγνατία και συνδεότανε τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας με τον σιδηρόδρομο και από εκεί με Ιταλία και από εδώ με Βάρνα και Μπουγκάς (Βουλγαρία) όπως και με Κωνσταντινούπολη φανταστείτε την στρατηγική σημασία για την Ελλάδα μιας και θα υπήρχε διέξοδος των εξαγωγών από Ρωσία και τις παρευξείνιες περιοχές εκτός των στενών των Δαρδανελίων.
Η εγκατάλειψη και η ανεργία λοιπόν φέρνει κακούς οιωνούς μιας και επιτήδειοι έρχονται να εκμεταλλευτούν το κενό που αφήνει η αδιαφορία του Ελληνικού κράτους προς την περιοχή.
Οι Πομάκοι παλιά Θρακική φυλή, αν κοιτάξεις Πομάκο σίγουρα θα νομίσεις ότι μπορεί να είναι και Γερμανός μιας και το ξανθό μαλλί και το μπλε μάτι είναι χαρακτηριστικό της φυλής τους,  εξισλαμισμένοι κατά τον 19 αιώνα φωνάζουν ότι δεν είναι Τούρκοι και δεν θέλουν τα τουρκικά βιβλία που τους δίνουν στα πομακοχώρια αλλά Ελληνικά ή μεταφρασμένα στην πομακική ….αλλά εμείς εκεί, τους στέλνουμε τα βιβλία που τυπώνονται μάλιστα πολλές φορές και με την επίβλεψη του Τουρκικού προξενείου.
Η μοναδική Ελληνική βιβλιοθήκη η βιβλιοθήκη της Μύκης, έχουμε γράψει πολλές φορές για αυτήν, έκλεισε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει το ….υπέρογκο κόστος του ενός υπαλλήλου και της καθαρίστριας, που ήταν η δαπάνη του. Η βιβλιοθήκη είχε πλούσιο και ενεργό ρόλο στην περιοχή και μάλιστα είχε ανεβάσει έργα του Αριστοφάνη και άλλων αρχαίων με μειονοτικούς πρωταγωνιστές.
Η αναγκαιότητα στήριξης και διατήρησης του πληθυσμού στην περιοχή πέφτει πάντα στο κενό. Έτσι οι επενδυτές που ήρθανε για την ΣΕΚΑΠ φύγανε γιατί οι τράπεζες ζητούσαν τα μάλλα …..Η τελευταία φιλότιμη προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, να αποκτήσει τα άλλοτε υπερσύγχρονα σφαγεία της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» που είναι κλειστά εδώ και 35 χρόνια έπεσε στο κενό και μάλιστα για 3η φορά από τις τράπεζες που είπαν όχι στην αγορά ….και μάλιστα με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τι θα περίμενε κανείς να προσφερθεί για μια επιχείρηση που είναι κλειστή και ερειπώνει εδώ και 35 χρόνια και δεν βρέθηκε κανείς να την αγοράσει, να λένε όχι σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Η προκήρυξη θα ξαναγίνει για 8η φορά και πάει λέγοντας, Αποτέλεσμα ένας νομός με 180 χιλιόμετρα μήκος από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς Νομούς στερείται  παντελώς σφαγείων. Αλήθεια τι μπορούσανε να κάνουνε…απλά να πούνε ναι, για να υπάρξει πάλι παραγωγή και ανάπτυξη….Το κόλπο  όμως άλλο…αν αναπτυχθείς δεν θα δανείζεσαι και δεν θα είσαι υποχείριο τους. Βέβαια το παιχνίδι αυτό της ερήμωσης της περιοχής είναι επικίνδυνο και για τα εθνικά μας συμφέροντα μιας και αποδυναμώνεται και δίνεται σε βορά χωρίς αντίσταση ολόκληρη η περιοχή της Θράκης προς την φιλόδοξη Τουρκική προπαγάνδα. Και φυσικά η περιοχή της Θράκης κάποτε ήτανε η μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή της Ελλάδας,  
Μετά τα τελευταία χρόνια το Τουρκικό προξενείο δεν πρέπει να κάνει και πολλά για να προσηλυτίσει τους μειονοτικούς. Παλιά υπήρχαν οι παραβολικές αντένες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Το κάνουν τα Ελληνικά κανάλια που υποχρεώνουν και τους Έλληνες να βλέπουν τις Τουρκικές σειρές. Τουρκικά το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα ….ευτυχώς που ήρθαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και ο Ζαγκ Ρογκ μας είπε ότι γεννήθηκαν …στο Λονδίνο. Σε λίγο με τόσα Τουρκικά σίριαλ θα νομίσουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Τουρκία και πραγματικά είμαστε προτεκτοράτο της Τουρκικής κουλτούρας. Ίσως μας πουν ότι ο Όμηρος λεγότανε Ομάρ και πάει λέγοντας. Βέβαια ο εθνικός κουμπάρος μας ο Ερντογάν το είπε …..η φλόγα ξεκίνησε από την Τουρκία ……μα και αν ήταν αλήθεια η Έφεσος εκείνο τον καιρό ήταν Ελληνική πόλη …….οι Τούρκοι τω καιρό, εκείνο πηδούσανε από δένδρο σε δένδρο κάνοντας τους εξελιγμένους χιμπατζήδες κάπου στα βάθη της Μογγολίας μιας και ήρθαν στην Μικρά Ασία κάπου στο 1200-1300 μχ, …..φυσικά αν ήταν σωστό, γιατί η βλακεία τέχνες κατεργάζεται και η νοθεία της ιστορίας στις μέρες μας είναι δυστυχώς το εργαλείο όλων των γειτόνων μας….. Το δικό μας υπουργείο εξωτερικών βέβαια παρακολουθεί ανά τους αιώνας και πάει λέγοντας …..αλλά από την πολύ παρακολούθηση μάλλον έπαθαν οφθαλμαπάτη ….Στο κάτω- κάτω με την πλύση εγκεφάλου μπορείς να κατορθώσεις πολλά και φυσικά την διαγραφή της κουλτούρας και της ιστορίας ενός λαού αρχίζοντας από την διαστρέβλωση της.  Όσο για το ΕΡΣ αυτό «αγρόν αγοράζει».
Φυσικά δεν μιλάμε για το φυσικό αέριο. Δύο αγωγοί περνάνε από την Θράκη αλλά το φυσικό αέριο καταλήγει στην Αθήνα. Και φυσικά ο κεντρικός αγωγός κατασκευάστηκε και στην Αλεξανδρούπολη αλλά ενώ διασχίζει όλη την πόλη δεν κατασκευάστηκε δίκτυο εδώ και τρία χρόνια ….και φυσικά με το πετρέλαιο στα ύψη  ο κόσμος καλείται να πληρώσει πολλά ευρώ για την θέρμανση αλλά και οι διάφοροι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν αποθαρρύνονται από την μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Και το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι αν υπήρχε αέριο στην Φλώρινα και στην Ορεστιάδα η ΔΕΠΑ θα είχε διπλάσια κέρδη από ότι στην περιοχή του Περιστερίου. Το όμορφο της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο πόλεις έχουν πληθυσμό γύρω στις 40.000 χιλιάδες ενώ το Περιστέρι…400.000 ίσως δεν θέλουν περισσότερα έσοδα γιατί …..λεφτά υπάρχουν.
Το τελευταίο ευτράπελο της Ελληνικής διακυβέρνησης το κλείσιμο ή η συρρίκνωση των αστυνομικών σχολών της Θράκης και η μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. Για να σκεφτούμε ότι εκτός του περάσματος των λαθρομεταναστών θα είμαστε και κέντρο κράτησης, που αφού οι λαθρομετανάστες θα περνούν ένα διάστημα μετά θα αφήνονται και θα μένουν στην περιοχή ….μια περιοχή με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα και την προσθήκη άλλων ξένων προς την κουλτούρα ανθρώπων…. Ω το θαύμα σου Ελληνική κυβέρνηση.
Τα τελευταία δημογραφικά νέα καθόλου ευχάριστα μιας και μόνο ο Νομός (περιφέρεια Έβρου) συρρικνώθηκε κατά 7.000 κατοίκους και σε λίγο θα είμαστε εμείς οι ….λαθρομετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα.
Γι αυτό μην ζορίζεστε να μας στείλετε τους διάφορους φωστήρες, για να ανακαλύψουν ότι το Τουρκικό προξενείο προσηλυτίζει, γιατί αυτό δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να περιμένει την αγανάκτηση των ντόπιων και να την εκμεταλλευτεί χωρίς μεγάλο κόπο. Εδώ με τα χαράτσια στενάζει από αγανάκτηση όλη η Ελλάδα οι μειονοτικοί θα κάτσουν; Βλέπεται δουλεύει το Ελληνικό κράτος μόνο του, για την διάλυση του.
Και όλα αυτά σε έναν τόπο με ορυκτό πλούτο, πετρέλαια, την τρίτη μεγαλύτερη πεδιάδα και κτηνοτροφική παραγωγή της Ελλάδος,  και με πολλούς βιότοπους και υδροβιότοπους και φυσικά τα πανέμορφα και στρατηγικής  σημασίας νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου. Δεν μιλάμε και ότι στην περιοχή της Θάσου υπάρχει η μοναδική γεώτρηση πετρελαίου της χώρας μας.

Υ.Γ. Για αυτά τα θέματα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές αλλά δυστυχώς κάθε φορά η αδιαφορία του Αθηνοκεντρικού κράτους μεγαλώνει και τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια σε λίγο καιρό ….δυστυχώς …..τα καταφέρνουμε μόνοι μας να αυτοκαταστραφούμε δεν θέλουμε βοήθεια από …κανένα…….. 

 E-mail: panosmandalos@yahoo.gr