Συρρικνώνεται η βρετανική οικονομία

Η οικονομία της Βρετανίας κατέγραψε ελαφρά υποχώρηση το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, μολονότι τα δεδομένα διογκώθηκαν από μία έκτακτη δημόσια αργία και την ημέρα της επετείου των 60 ετών από την ανάρρηση της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), ένας σημαντικός ερευνητικός όμιλος...

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, έπειτα από την μεγάλη υποχώρηση 0,7% που κατέγραψαν τα επίσημα στοιχεία για το χρονικό διάστημα Απρίλιο-Ιούνιο, τονίζει στην μηνιαία εκτίμησή του το Ινστιτούτο.

«Οι εκτιμήσεις αυτές υποδεικνύουν πως το μεγάλο χάσμα των αρνητικών αποδόσεων της Βρετανίας διευρύνεται. Δεν αναμένουμε να ξεπεράσουν οι αποδόσεις το απόγειό τους του 2008 πριν από το 2014», τονίζει το NIESR.

Το μόνο ευοίωνο στοιχείο της έκθεσης είναι πως ο δείκτης ΑΕΠ του Ινστιτούτου αυξήθηκε στο 102,4 τον Ιούλιο, από 101, 0 τον Ιούνιο, κάτι που αυξάνει την ελπίδα να κατορθώσει η Βρετανία να εξέλθει από την ύφεση κατά το τρίτο τέταρτο του έτους.

Οι εκτιμήσεις του NIESR δημοσιεύονται μετά την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων που καταγράφουν μείωση κατά 2,9% της κατασκευαστικής παραγωγής τον Ιούνιο, που οφείλεται από τις δύο έκτακτες δημόσιες αργίες, μολονότι η πτώση αποδείχθηκε μικρότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη.