Μπόφινγκερ: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης

«Ή θα προχωρήσουμε με την ενοποίηση ή η Ευρωζώνη θα διασπαστεί» δήλωσε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, καλώντας παράλληλα την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των δοκιμαζόμενων χωρών της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προειδοποίησε πως η Ευρωτράπεζα πρέπει να παρέμβει άμεσα στις αγορές για τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις υψηλές αποδόσεις των.........
ομολογιακών τίτλων σε Ισπανία και Ιταλία σημείωσε.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτά τα επιτόκια δανεισμού και γι' αυτό η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει», ανέφερε και πρόσθεσε: «η Ευρωζώνη οδεύει σε πολύ σοβαρή ύφεση ήρθε ο καιρός για δράση, δεν μπορούμε να περιμένουμε».
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, αφού καταγράφεται απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες στις εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές.
Επιπλεόν, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ για το σύνολο της Ευρωζώνης η Κομισιόν προβλέπει για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.