Ο Ερντογάν σκέφτεται πρόωρες εκλογές

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, οι ποιοτικές αλλαγές που προβλέπει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, και η ανάγκη να αποφορτιστεί το κλίμα στο δημόσιο βίο, ώστε οι επόμενες βουλευτικές εκλογές να μην διεξαχθούν σε εκρηκτική ατμόσφαιρα, είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουρκικού Τύπου οι παράμετροι που οδηγούν τον Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα...


Όχι όμως σε εθνικό, αλλά σε… τοπικό επίπεδο, για την ανάδειξη δηλαδή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με τα νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται στην Τουρκία, θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο.

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2014, εκπρόσωποι του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του Ταγίπ Ερντογάν όμως, αφήνουν να εννοηθούν ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός του 2013, ενδεχομένως τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται συνταγματικές αλλαγές, για τις οποίες το ΑΚΡ θα χρειαστεί τις ψήφους του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, οι εκπρόσωποι του οποίου πάντως δηλώνουν έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό των Ισλαμιστών του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας, και να τον στηρίξουν.