Ε...ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ !

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας


Είναι... αναμφίβολα σωστό ότι μέχρι στιγμής το Ευρώ και η οικονομία σώζεται μέχρι και τις εκλογές τις 17ης Ιουνίου...!
Ή ρευστότητα των τραπεζών έχει... αντέξει παρά τις υπέρογκες αναλήψεις μετρητών των πολιτών κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών όπου ένα δις περίπου ευρώ την ..........
ημέρα κάνουν φτερά από τις τράπεζες!
Οι αγορές κινούνται... ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και δεν είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι ανεβαίνουν όταν δημοσκοπικά ανεβαίνει η Ν.Δ. διότι θεωρούν ότι το πρόγραμμα Σύριζα βάζει τα τα θεμέλια κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας κυρίως λόγω χρεωκοπίας της Ελλάδος σε συνδυασμό με την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ακύρωση του μνημονίου!
Πάντως...3 δις ευρώ από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδος ήδη θα χρησιμοποιηθούν αυτές τις ημέρες για τις ανάγκες του κράτους των προσεχών δύο μηνών ενώ  η δόση των 2.6 δις ευρώ που ήταν να πάρουμε τον Ιούνιο έχει πλέον παγώσει για μετά τις εκλογές!
Είναι σίγουρο... ότι αντέχουμε λίγο ακόμα έως τα μέσα Ιουλίου με την ρευστότητα που ήδη έχουμε ενώ το Ευρώ μπορεί να κατρακυλά αλλά υπάρχει ελπίδα σωτηρίας του στη χώρα μας αφού οι αγορές δείχνουν τεχνοκρατικά το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάκαμψη!
Βέβαια είναι... αφόρητα πιεστικό και τρομερά επικίνδυνο  το γεγονός ότι το φρένο στις χρηματοδοτήσεις που βάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μερική ή ακόμη και σε ολική στάση πληρωμών το καλοκαίρι που μπαίνει σε μερικές ημέρες!
Υπάρχει... ελπίδα να σωθεί όμως η χώρα και το Ευρώ;
Φυσικά  αρκεί να υπάρξει κυβέρνηση στις 17 του Ιούνη η οποία θα οδηγήσει και τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα...
Την απόφαση θα την πάρει αυτή τη φορά ο Ελληνικός λαός...
Υπάρχει ελπίδα;
Σίγουρα ναι...μόνο όμως που προς το παρόν οι δημοσκόποι καθορίζουν και τις προσδοκίες ανάκαμψης...και τις εξελίξεις (βρε που φτάσαμε)!
Σίγουρα... πάντως υπάρχει ακόμα ελπίδα με ρευστότητα όμως μόλις δύο μηνών ακόμα!
Με την Ευρωζώνη... να φύγουμε μας συμφέρει καλύτερα;

Ε..όχι και έξοδο από την Ερωζώνη!

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ