Η τρόικα είπε και ελάλησε...

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις βασικές κατευθύνσεις του δεύτερου μνημονίου.
Έτσι η επόμενη κυβέρνηση, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με μείωση του........
ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40%, καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και θέσπιση δύο και μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα εισπράττονται από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Ειδικότερα, η δεξαμενή των προτάσεων, από την οποία θα κληθεί να επιλέξει η νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνει:
Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ και μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε.
Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και άλλες παραμέτροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά.
Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. O φορολογικός συντελεστής μπορεί να μειωθεί στο 15%, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια.
Επιβολή δύο ενιαίων φόρων στα ακίνητα. O πρώτος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία. O δεύτερος φόρος θα ενσωματώνει όλους τους δημοτικούς φόρους και θα εισπράττεται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών στο τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Θα συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. ή με την επιβολή φόρου υπεραξίας.
Προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠA (1% κατά έτος) εφόσον επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι είσπραξης εσόδων από ΦΠA.
Διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA στα νησιά του Αιγαίου.
Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Υπάρχουν όμως και μέτρα, στην εφαρμογή των οποίων τα δύο κόμματα θα πρέπει να συναινέσουν από τώρα, αφού αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις. Πρόκειται για 13 δράσεις, με κάποιες να έχουν ήδη καθυστερήσει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα:
1. Σύστημα επίλυσης διαφορών: Έως τέλος Μαρτίου 2012 θα έπρεπε να έχει εγκριθεί η νομοθεσία που θα καθιστά αναγκαίο για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις να εξαντλούν τη φορολογική επίλυση της διοικητικής διαφοράς πριν προχωρήσουν σε δικαστικές εφέσεις.
2. Αυστηρότεροι κανόνες για προσφυγή στα δικαστήρια. Ενίσχυση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας καθιστώντας το σύστημα που
καθιερώθηκε το 2011 πλήρως λειτουργικό.
3. Χρήση πρόσθετων εργαλείων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Συγκρότηση έως το τέλος Μαρτίου μηχανισμού που να διασφαλίζει ότι οι καταγγελίες που έχουν σχέση με απλήρωτα χρέη διαβιβάζονται για δίωξη στη μονάδα χρηματοπιστωτικών πληροφοριών.
4. Αναβάθμιση προσωπικού. Έως το τέλος Μαρτίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών και η διαμόρφωση του αριθμού των ελεγκτών στους 2.000. Για τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα καθιερωθεί ένα επίσημο πλάνο για την επισκόπηση της επίδοσης, το οποίο θα δίνει αναλυτικά τους στόχους βάσει των οποίων θα αξιολογείται η επίδοση των διευθυντών (μέχρι τον Ιούνιο του 2012). Αντικατάσταση των διευθυντών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.
5. Μέτρα κατά της διαφθοράς. Έως το τέλος Ιουνίου 2012 θα συσταθούν υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και θα ενισχυθεί ο ρόλος της αρχής του ξεπλύματος χρήματος. Βελτίωση συστήματος για την προστασία όσων καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση και εισαγωγή διαδικασιών για την εναλλαγή διευθυντών. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς.
6. Ενίσχυση της αρχής ελέγχου των μεγάλων φορολογουμένων.
7. Κλείσιμο 200 εφοριών έως τον Δεκέμβριο. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθούν στόχοι στις εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και στόχοι επίδοσης για τους διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται.
8. Είσπραξη των μεγάλων οφειλών απευθείας από κεντρικό φορέα που θα εποπτεύει τις 35 μεγαλύτερες εφορίες.
9. Παύση πληρωμών στις ΔΟΥ: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 σταματούν οι πληρωμές φόρου στις εφορίες. Οι πληρωμές θα γίνονται με υποχρεωτικά τραπεζικά εμβάσματα και πληρωμές σε τράπεζες ή τοπικά κέντρα δημόσιων υπηρεσιών.
10. Επίτροπος: Έως τον Σεπτέμβριο του 2012 θα διοριστεί ως επικεφαλής της διοίκησης εσόδων ένα εξωτερικό άτομο με άψογα αξιολογικά στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα.
11. Πλήρης ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
12. Μηνιαίες δηλώσεις: Έως τον Μάρτιο του 2012 έπρεπε να έχει επεκταθεί το μέτρο της υποβολής μηνιαίων δηλώσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα φορολογουμένων, να έχει ενοποιηθεί η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των μεγάλων φορολογουμένων, να έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρήσεων και να έχουν καθιερωθει συγκεκριμένοι εισπρακτικοί στόχοι για τους επιθεωρητές.
13. Να σταματήσουν ενδεχόμενες νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την είσπραξη φόρων και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης αλλά και οι όποιες παρατάσεις ρυθμίσεων που ήδη τρέχουν.
Ποντίκι