Πώς χάθηκαν τα λεφτά των Ταμείων

Σημαντικές ευθύνες για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτουν για τις ζημιές που υπέστησαν ασφαλιστικά ταμεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια κτλ., τα οποία υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ακόμη και όταν ήταν πλέον γνωστό ότι τα ελληνικά ομόλογα επρόκειτο να «κουρευτούν».

Η ζημιά είναι μεγαλύτερη για τα ΝΠΔΔ, τα οποία κατέθεσαν μέρος της κρατικής επιχορήγησης...
, δηλαδή της ενίσχυσης που παίρνουν από τον προϋπολογισμό, η οποία «κουρεύτηκε», καθιστώντας προβληματική έως αδύνατη τη λειτουργία τους.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αδυναμία του συστήματος να προβλέψει εξελίξεις και να ενεργήσει προληπτικά ώστε να αποφύγει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Τα χρήματα που υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος μπαίνουν σε έναν κοινό κουμπαρά, το «Κοινό Κεφάλαιο» όπως ονομάζεται, και επενδύονται, όπως προβλέπει ο νόμος, σε ομόλογα του Δημοσίου. Από το αποτέλεσμα της επένδυσης διανέμονται τα κέρδη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ή οι ζημιές, όπως συμβαίνει σήμερα, μετά το «κούρεμα».

Στην ουσία ο λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος λειτουργεί ως αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο όποιος βάζει λεφτά αγοράζει τα αντίστοιχα μερίδια. Οι τιμές των μεριδίων αυτών διαμορφώνονται ανάλογα με τη συνολική απόδοση της επένδυσης.

Πηγή: tovima.gr