Ρουμπινί: Η ΕΕ δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης, μόνο λιτότητας

Σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα L' Echo, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθεί η ευρωζώνη και κάνει λόγο για στρατηγική λιτότητας αλλά όχι άναπτυξης.
Ο Ρουμπινί υποστηρίζει πως «έπειτα από μία καλή αρχή, η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει το νομισματικό κίνητρο που η .......
ευρωζώνη χρειάζεται».

Τονίζει επίσης ότι «οι αντιπρόσωποι της ΕΚΤ ανησυχούν πλέον ανοιχτά για την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου», αλλά και ότι «το πρόβλημα είναι ότι η ευρωζώνη διαθέτει μία στρατηγική λιτότητας, αλλά δεν έχει καμιά στρατηγική ανάπτυξης».

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνει: «Η στάση πληρωμών αποφεύχθηκε στην Ελλάδα και η χώρα εφάρμοσε μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση - αν και υποχρεωτική - του δημόσιου χρέους της. Ένα καινούργιο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο και νέες κυβερνήσεις -στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία- στήριξαν την ελπίδα ότι θα αναλάβουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον σημειώνει:
«Οι εκλογές στην Ελλάδα - όπου η ύφεση χειροτερεύει - ενδέχεται να δώσουν 40% με 50% των ψήφων σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών και της εξόδου από την ευρωζώνη».
Τέλος, ο Ρουμπινί τάσσεται υπέρ μίας πιο ευέλικτης νομισματικής πολιτικής και υπέρ του περιορισμού της δημοσιονομικής λιτότητας