Το μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε μήνα έλεγχος και μετά χρήματα

Την τροποποίηση του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη συνεδρίασή της το βράδυ της Τετάρτης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά, αναφέρεται ότι ενέκρινε τροποποίηση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF), ώστε να επιτρέπει εκτεταμένες ρυθμίσεις που πρόκειται να εγκριθούν, μέχρι το πολύ τέσσερα χρόνια από την αρχή.
Σημειώνεται, ότι μέχρι.........
τώρα, επιτρεπόταν η έγκριση μόνο για μέχρι τρία έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.
Η EFF ιδρύθηκε το 1974, για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών με ανισορροπίες που προκύπτουν από σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια στην παραγωγή και το εμπόριο και που απαιτούν μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής και μεγάλων αλλαγών.
Μετά και από την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει αύριο στην έγκριση της πρότασης της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη σύνοδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της νομισματικής ζώνης, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του ευρώ ή "Euro Working Group",  εγκρίθηκε το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα.
"Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν το ταμείο αρωγής τους (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αποδεσμεύσει το πρώτο τμήμα του προγράμματος, δηλαδή ένα συνολικό ποσό 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις", ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Πρώτα έλεγχος, μετά χρήματα
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για την νέα δανειακή σύμβαση, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες βράδυ, αναφέρει ότι οι δανειστές μας πρώτα θα ελέγχουν και μετά θα μας δίνουν τα χρήματα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται ρητά, η χρηματοδότηση εξαρτάται από τη συμμόρφωση κάθε φορά με τα μέτρα του Μνημονίου και τη θετική γνωμοδότηση των αξιολογητών.
Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να εισπράττει τις υπολειπόμενες δόσεις από το δάνειο που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ με βάση το πρώτο μνημόνιο.
Έτσι καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας ως και το 2016.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί αν η Ελλάδα αθετήσει οποιαδήποτε υποχρέωσή της.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και ενδεχόμενες διαφορές θα εκδικαστούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.