25 τόννοι λάδι από την Κρήτη στην Αθήνα.


Εικοσιπέντε τόνους λάδι ετοιμάζονται να στείλουν εκτός Κρήτης σε πρώτη φάση οι αγρότες σε... ζήτηση του κινήματος των καταναλωτών για αγορές χωρίς μεσάζοντες. Αγρότες στη Μεσσαρά Ηρακλείου, που ....

και οι ίδιοι μετέχουν ενεργά στον αγώνα εκτόπισης των κερδοσκόπων, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αγρότες και εθελοντές της Πιερίας αλλά και εθελοντές του Βύρωνα Αθηνών. Μάλιστα, εθελοντές της αγοράς Βύρωνα διαβεβαίωσαν τους Κρητικούς αγρότες ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λαδιού και τους ζήτησαν σε πρώτη φάση να συγκεντρώσουν για αποστολή 25 τόνους τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.



«Δεχτήκαμε με χαρά την παραγγελία και αμέσως εξασφαλίσαμε την ποσότητα. Τώρα περιμένουμε το «πράσινο φως» για να φύγει το φορτίο», δήλωσε ο αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης.


Σύμφωνα με τον κ. Ντισπυράκη, οι τιμές που «κλείστηκαν» για την πρώτη «παρτίδα» των 25 τόνων είναι πολύ καλές για τους παραγωγούς της Κρήτης αλλά και τους καταναλωτές των Αθηνών. «Κλείσαμε τιμή πληρωμής 3.10 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο. Αυτή θα είναι η καθαρή τιμή στο χέρι του παραγωγού, χωρίς έξοδα αποστολής, όταν αυτή την περίοδο οι έμποροι στο νησί αγοράζουν λάδι από τους παραγωγούς μόλις 1.70 ευρώ το κιλό. Φυσικά με αυτή την τιμή οι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ντισπυράκης και πρόσθεσε: «Η τιμή αυτή είναι συμφέρουσα οικονομικά για όλους. Δεν νοείται το φημισμένο παρθένο λάδι της Κρήτης να γίνεται ευτελές οικονομικά από τους εμπόρους σε βάρος των παραγωγών και την ίδια στιγμή να πωλείται 6 ευρώ και πάνω το κιλό στα πολυκαταστήματα. Αυτό πάλι είναι σε βάρος αγροτών και καταναλωτών».



Ο Γιώργος Ντισπυράκης εύχεται να «κρατήσει» και να πετύχει το κίνημα της ελεύθερης χωρίς μεσάζοντες αγοράς, που αναπτύσσεται παντού. Στην περιοχή της Αγροτούπολης της Μεσσαράς είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες και έχουν και τη στήριξη της δημάρχου τους Μαρίας Πετρακογιώργη. Μάλιστα, με στόχο την οργάνωσή τους, συναντήθηκαν χθες δήμαρχος και αγρότες στο Δήμο Φαιστού, όπου αποφασίστηκε, παρουσία των αρμόδιων φορέων, να γίνει μία ευρεία σύσκεψη για τη σαφή καταγραφή και προώθηση των καίριων αγροτικών προβλημάτων καλλιέργειας, τυποποίησης – εμπορίας προϊόντων.


Παράλληλα, η δήμαρχος διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου, όπου θα μπορεί να προωθήσει μέσω ενός μητρώου παραγωγών τα προϊόντα της περιοχής σε όλους τους ενδιαφερόμενους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και παράλληλα θα μπορεί να ενημερώνει τους αγρότες σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Από την πεδιάδα της Μεσσαράς, που αφθονεί σε προϊόντα, μπορούν να διακινηθούν ελαιόλαδο, πάσης φύσης κηπευτικά, τυροκομικά, αιγοπρόβατα, αμπελουργικά προϊόντα, κ.α.


Ωστόσο, ενεργή στήριξη στο κίνημα των πολιτών κατά των μεσαζόντων δηλώνει το προεδρείο της Ένωσης Καταναλωτών Ανατολικής Κρήτης.

«Παίρνουμε μέρος ενεργά για να έχει διάρκεια και αποτέλεσμα η κίνηση που γίνεται ανά την Ελλάδα. Ακολουθώντας το παράδειγμα των νέων της Κατερίνης, η Ένωση Καταναλωτών βρίσκεται ήδη σε επαφή με ομάδες παραγωγών πρώιμων κηπευτικών στην Ιεράπετρα διερευνώντας τη δυνατότητα παράκαμψης των μεσαζόντων και διάθεσης απευθείας στους καταναλωτές», λέει χαρακτηριστικά στο «Έθνος» ο Νίκος Τζανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου.

Ο ίδιος παράλληλα επεσήμανε ότι «βρίσκεται επίσης σε συζήτηση με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ηρακλείου για την απευθείας διάθεση ντόπιου αιγοπρόβειου κρέατος άριστης ποιότητας στους καταναλωτές το Πάσχα».

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/03/25_07.html


http://heraklion1.blogspot.com/