Η ομιλία της Κατσέλη στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πράγματι, πετύχαμε πολλά την περασμένη διετία. Και αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε όλοι μας όπως το έκανες σήμερα εσύ Πρόεδρε. Θέλω όμως να κοιτάξουμε μπροστά. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία των..........
διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση και το PSI ενώ όπως φαίνεται:

α) έχει κλείσει η συμφωνία για το PSI μεταξύ κυβέρνησης και Τραπεζών και αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και ότι
β) θα υποβληθεί μαζί η συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή. Ακούγεται ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους άνω των 4 δις € ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και περικοπές θέσεων στο δημόσιο τομέα.

Για άλλη μια φορά, μπαίνει ένα εκβιαστικό δίλημμα την τελευταία στιγμή:
«ή ψηφίζονται τα μέτρα ή δεν ισχύει κανένα PSI».

Πρόεδρε,

Τον Οκτώβριο, όταν καταψήφισα το άρθρο 37,  είχα προειδοποιήσει ότι αν ενδώσουμε στις παράλογες κι επικίνδυνες αξιώσεις της Tρόικας και των εγχώριων υποστηρικτών των νεοφιλελεύθερων κι αναποτελεσματικών πολιτικών που μας επιβάλουν, οι πιέσεις θα ενταθούν και η ύφεση θα βαθύνει. Δυστυχώς, δικαιώνομαι και δεν χαίρομαι γι΄ αυτό. Μέσω της Ελλάδας, επιχειρείται να νομιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη η κατάργηση βασικών κοινωνικών κατακτήσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων, κοινωνικών κεκτημένων στα εργασιακά θέματα. Πάλι, την τελευταία στιγμή, με χρήση εκβιαστικών διλημμάτων, φοβάμαι ότι θα επιχειρηθεί η απόσπαση της δικής μας συναίνεσης – της ψήφου δηλαδή των βουλευτών – για ψήφιση μέτρων που δεν ωφελούν, που βαθαίνουν την ύφεση, που διευρύνουν την ανισότητα και ρίχνουν πρόσθετα βάρη στους ώμους μισθωτών και συνταξιούχων.

Γνωρίζω Πρόεδρε τη δική σου ιδιαίτερη ευαισθησία για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας. Αν με τον όρο «δημοκρατία» εννοούμε ότι η εξουσία πηγάζει κι ασκείται από το λαό, λυπάμαι να πω ότι κάποιοι θέλουν η δημοκρατία μας να βρεθεί στο απόσπασμα. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Βουλή, ως φορέας εξουσίας και εκπροσώπησης του Δήμου, να συμμετέχει ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων.

«Η Κυβέρνηση, σε αναμονή των εντολών της Τρόικας» είναι ο τίτλος πρωινής έγκυρης εφημερίδας.  Είναι δυνατόν να μην αντιδρούμε και να αποδεχόμεθα αυτόν τον εξευτελισμό; 
Τι πληροφόρηση έχουμε ως βουλευτές και τι συζήτηση έχει γίνει για τα μέτρα που θα ενταχθούν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την επίπτωσή τους στο εισόδημα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, στην οικονομική δραστηριότητα;
Καμία. 

Επειδή πολλοί από μας θα βρεθούμε σε πολλή δύσκολη θέση να επικυρώσουμε ανειλημμένες αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε είναι απαραίτητο, Πρόεδρε, να μην υπάρξει δέσμευση δική σας χωρίς να διασφαλιστεί εύλογος χρόνος για συζήτηση, διάλογο και σύνθεση απόψεων των βουλευτών.  Ας μείνουμε εδώ όλο το Σαββατοκύριακο, σε μια διαρκή Σύνοδο αν χρειαστεί, αλλά να ξέρουμε τι θα κληθούμε να ψηφίσουμε και να έχει και η Κυβέρνηση μια καθαρή εικόνα για τη στάση των βουλευτών.  Τα άμεσα θέματα που πρέπει να διευκρινισθούν είναι τα ακόλουθα:

1.    Ποιοι είναι οι όροι του PSI ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;  Θα γίνει όπως ψηφίσαμε τον Οκτώβριο, μέσω συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε πιστωτικού ιδρύματος με την έκδοση κοινών μετοχών (Άρθρο 50, παρ. 5 του Ν. 4021/11)  ή με δανεισμό; Χειροκροτήσαμε όλοι, Πρόεδρε, για τη δήλωσή σου ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή θέσης.  Επίσης, πώς θα διασφαλιστεί η εθνική μας κυριαρχία αν υπερισχύσει το αγγλικό δίκαιο; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τη δημόσια περιουσία και τη δυνατότητα κατάσχεσής της από τους δανειστές μας; 
2.    Όσο και να είναι το κούρεμα, το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια θα κριθεί από την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει και να πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα υπερβαίνουν το συμφωνημένο κόστος χρήματος του 3-4%.  Πώς θα γίνει αυτό; Με ποια μέτρα ; Με τι εθνικό σχεδιασμό; Οι δανειστές μας έχουν – και είναι φυσικό – ως πρωταρχικό μέλημα την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.  Εμείς πρέπει να προτάξουμε στις διαπραγματεύσεις τις δικές μας προτεραιότητες, στη βάση ενός διαπραγματευτικού πλαισίου που θα διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

α) Όχι μέτρα που θα πλήττουν περισσότερο μισθούς και συντάξεις, που θα διευρύνουν την ανισότητα και θα διαρρήξουν την κοινωνική συνοχή.
β) Οι όροι και οι εργασιακές σχέσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, καθορίζονται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου από τους άμεσα εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας. Τα κατώτατα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης διασφαλίζονται απολύτως.
γ) Η στήριξη των τραπεζών πρέπει να γίνει με αποτελεσματική εποπτεία ώστε να εξασφαλιστεί η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής κυριαρχίας.
δ) η επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να γίνει με όρους πλήρους διαφάνειας κι όχι σε εξευτελιστικές τιμές μέσα στην κρίση.
Απαιτείται πρόβλεψη για εποπτεία αυτής της διαδικασίας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
ε) η εξειδίκευση και ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αποτελούν ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης κι όχι κάποιου Επιτρόπου ή της Τρόικας.

Πέρα από αυτά, είναι επιτακτική ανάγκη, το ΠΑΣΟΚ να πάρει πρωτοβουλίες για την κατάρτισης ενός Εθνικού Προγράμματος Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Θεσμικής Αναδιοργάνωσης μέσα στο οποίο θα ενταχθούν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις αλλά θα διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, στήριξης των επενδύσεων, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης και της απασχόλησης, αναμόρφωσης της φορολογίας, αναδιοργάνωσης του κράτους και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε σε πολλούς τομείς.

Προτείνω να συγκροτηθούν αμέσως δύο ομάδες από βουλευτές κι εξωτερικά στελέχη. Πρώτον για να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που δρομολογήσαμε κατά τη διετία της διακυβέρνησής μας και να παρουσιαστούν στην Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη.  Δεύτερον, για να συμβάλλουν στην προετοιμασία του προεκλογικού προγράμματός μας με την ανάδειξη των εφικτών αλλά προοδευτικών επιλογών που μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού αυτού Προγράμματος Οικονομικής Ανασυγκρότησης.

Πρόεδρε,

Όλοι θέλουμε την ενότητα του Κινήματός μας.  Αλλά η ενότητα σφυρηλατείται όχι με όρους παρέας αλλά με όρους θέσεων και πολιτικής που ανταποκρίνονται σε καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και στην αγωνία του κάθε πολίτη για την επόμενη ημέρα.  Σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε. 

Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα.

Αρκεί να αναδείξουμε τις ρεαλιστικές εκείνες επιλογές που είναι συμβατές με τις αρχές μας, που διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.