Οι μετοχές των τραπεζών «καθορίζουν» τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ

Το θέμα των κοινών μετοχών κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες μεγάλης μερίδας των βουλευτών του ΠαΣοΚ και αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη πολιτική παράμετρο που θα καθορίσει τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και για το μέλλον της κυβέρνησης.

Από το πρωί της Τετάρτης, το θέμα συζητείται εντόνως μεταξύ βουλευτών και κομματικών παραγόντων, οι οποίοι αναζητούν την....... επίσημη απάντηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ στις πληροφορίες που φέρουν την τρόικα να προκρίνει ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες των τραπεζών θα διατηρήσουν τον έλεγχό τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση και πολλοί βουλευτές δηλώνουν αντίθετοι με μία τέτοια λύση.

Αναμένουν τοποθέτηση του Γιώργου στην ΚΟ
Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μεταφερόταν την Τετάρτη η βεβαιότητα πως ο κ. Γ. Παπαπνδρέου θα επιμείνει στην αρχική του θέση, περί κρατικοποίησης των τραπεζών (απόκτηση από το κράτος κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου), την οποία ο ίδιος έχει επανειλημμένως περιγράψει ως κόκκινη γραμμή για τον ίδιο και το κόμμα του.
Παρά ταύτα, όλοι αναμένουν τη συνεδρίαση της ΚΟ της Πέμπτης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει κάποια υπαναχώρηση όχι μόνο από τη θέση που σθεναρά έχουν υποστηρίξει οι κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλος τους προηγούμενους μήνες, αλλά και από τα όσα ψήφισε η Βουλή στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού.

Επικοινωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είχε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα κατά την επικοινωνία του με τον κ. Βενιζέλο το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ εκτενέστερη ενημέρωση θα έχει κατά την μεταξύ τους συνάντηση που ορίστηκε για την Πέμπτη, πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το PSI και το νέο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά στελέχη του κόμματος έχουν ήδη εκφράσει σημαντική ανησυχία για ένα ενδεχόμενο ανατροπής της κεντρικής αυτής θέσης του ΠαΣοΚ και αναμένουν να ακούσουν τα όσα θα έχουν να πουν σχετικά (εκτός αποροόπτου) ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Το ζήτημα τίθεται σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις από πολλούς βουλευτές και δημοσίως έχει υποστηρίξει με σθένος την αρχική θέση του ΠαΣοΚ, της προηγούμενης κυβέρνησης και της Βουλής ο κ. Χ. Καστανίδης.

Θα βρεθεί το ΠαΣοΚ απέναντι στην κυβέρνηση;
Παρά ταύτα - και καθώς είναι γνωστή μόνο η θέση της τρόικας στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, η οποία μιλά για μία ενδιάμεση λύση που θα αποτρέψει την κρατικοποίηση των τραπεζών - παραμένει άγνωστο το αν θα δημιουργηθεί μέτωπο από την πλευρά του ΠαΣοΚ για το θέμα των τραπεζών.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η τελική φόρμουλα να δώσει περιθώρια ελιγμού στο ΠαΣοΚ και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ειδικώς στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για ένα σχήμα που δεν θα ισοδυναμεί με ανακεφαλαιοποίηση μέσω προνομιούχων μετοχών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι αποφεύγεται κάθε σχόλιο για το θέμα.
Πάντως, ο προβληματισμός τόσο στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου όσο και στους κόλπους των βουλευτών είναι έντονος, καθώς μία ενδεχόμενη απόρριψη ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα μετατρέψει τον πρώην πρωθυπουργό από ένθερμο υποστηρικτή της κυβέρνησης Παπαδήμου και των προσπαθειών της, σε πόλο αποστασιοποίησης και μάλιστα στο κρισιμότερο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τους όρους της συμφωνίας δανειοδότησης της χώρας.