Σχολιανά 81

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης

Ρύθμιση τραπεζικών δανείων προς ιδιώτες : Δικαιώνεται μια ακόμα πρότασή μας;

Σε πρόσφατο άρθρο μου στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΦΕΝΕΙΟ» αναφέρθηκε στο τι είχα προτείνει ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε άλλο, προ διετίας άρθρο μου επίσης στο blog «ΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ», και επισήμανα 2-3 περιπτώσεις, που τότε προτάσεις μας, μετ’ ολίγον ήδη είχαν γίνει μέτρα πολιτικής, όπως π.χ. οι τακτοποιήσεις των ημιϋπαίθριων και των............
αυθαιρέτων (αυτό σχετικά πρόσφατα). Ήδη στα χθεσινά και σημερινά ρεπορτάζ, διαβάζω ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση (που στη πορεία δεν αποκλείει και το «κούρεμα») στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Το ζήτημα αυτό το έχω ήδη θίξει περισσότερες από μια φορές, αλλά θα περιοριστώ σε μια. Στο άρθρο μου ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2011, «Το έννομο συμφέρον του ισχυρού και του ανίσχυρου…» («ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» 9/6/2011), αναφερόμουν ακριβώς στο θέμα αυτό, ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΣΗ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΒΑΡΗ, σημείωνα ακριβώς ότι κακώς οι ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των νοικοκυριών και των επαγγελματιών ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ δεν μειώθηκαν «αναλόγως», εξηγώντας το γιατί.
ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, είχα πάρει ένα στεγαστικό δάνειο ενός ιδιώτη, του οποίου οι αποδοχές ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ σε βαθμό που να του ανατρέπει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό, και να τον καθιστά κατ’ ουσίαν ΑΝΑΞΙΟΧΡΕΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ βεβαίως.
Δεν θα επαναλάβω το άρθρο εδώ.  Αν αναφέρω τα όσα τότε πρότεινα, είναι διότι θυμάμαι πόση δυσπιστία είχα αντιμετωπίσει για διάφορες προτάσεις μου, ΜΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΠΑΡΟΥΣΑ, όταν με «εγκαλούσαν» στο να γίνω «ρεαλιστής», διότι τέτοιες προτάσεις, «οδηγούν σε πτώχευση τις Τράπεζες και την εθνική οικονομία» (!!!)
Ας είναι…

Καθαρή Δευτέρα με βροχές…

Η ΕΜΥ αναγγέλλει βροχές και καταιγίδες…
Είναι καλό....
Στη φύση οι βροχές και οι καταιγίδες καθαρίζουν το έδαφος, κάνουν στη σκόνη να κάθεται, ξεπλένουν βρωμιές, γεμίζουν τις φυσικές δεξαμενές με αυτό το πολύτιμο νερό, τρέφουν καλλιέργειες που με τη σειρά τους θα μας θρέψουν...
Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με το «κοινωνικό έδαφος», το «κοινωνικό χωράφι»…
Μεγάλη λειψυδρία εδώ, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολύ σκόνης, ακαθαρσίας, και φυσικά τα «κοινωνικά αγαθά» κινδυνεύουν να μαραθούν από την έλλειψη της κοινωνικής βροχής…Το πρόβλημα είναι τη γίνεται με το "κοινωνικό έδαφος" το "κοινωνικό χωράφι"... Μεγάλη λειψυδρία εδώ, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολύ σκόνης, ακαθαρσίας, και φυσικά τα "κοινωνικά αγαθά" κινδυνεύουν να μαραθούν από τούτη

Η επαναφορά πρότασης – πρόκλησης : «πουλήστε νησιά για να σωθείτε»…

Θυμάστε στην αρχή της κρίσης, πριν δυό χρόνια, όταν συχνά – πυκνά ο αρρωστημένος ανθελληνισμός πολλών Ευρωπαίων άρχισε να εκδηλώνεται με όποιο τρόπο και μέσο η καλπάζουσα νοσηρή φαντασία τους μπορούσε να σκεφτεί. Αν μάλιστα δεν τους βάραινε το ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ο εμμετικός τους τρόπος σκέψης, δεν θ’ αργούσε ΙΣΩΣ να προτείνει και να σαπουνοποιήσουν τον ελληνικό λαό και να τον πουλήσουν στην αγορά ως «εμπόρευμα»…
Τότε πρωτακούστηκε και η «προτροπή» να πουλήσουμε νησιά μας για να ξεχρεώσουμε... (Θυμάστε τη «πρόταση» για τη Κέρκυρα…)
Πρόσφατα το θέμα επανήλθε. Διάβασα πριν λίγες μέρες (εις : www.protothema.gr ) «πρόταση» του επικεφαλής του αυστριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κριστόφ Λάιτλ, ο οποίος προέτρεψε την Ελλάδα να πωλήσει ακατοίκητα νησιά στη Τουρκία και όχι μόνο, ώστε να βρει πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους της. (Πάντως, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατήγγειλε ως «προκλητική» την πρόταση του προερχόμενου από το κόμμα της, Κρίστοφ Λάιτλ)…
Με αφορμή την παραπάνω νέα πρόκληση, στο facebook στη προσωπική μου σελίδα, σχολίασα τη παραπάνω δήλωση ωε εξής :
«Σήμερα λέγεται ως προτροπή... Αύριο, ίσως, να διατυπώνεται ως εντολή, υποθέτω στα πλαίσια ενός ανάλογου εκβιαστικού διλήμματος, από τα ήδη γνωστά μας : ή πουλάτε νησιά, ή λεφτά δεν υπάρχουν και πάτε σε άτακτη χρεοκοπία... Βέβαια, όταν όλα θα έχουν ξεπουληθεί, τότε δεν θα υπάρχει και κίνδυνος χρεοκοπίας... Διότι το ένα και μοναδικό «πλεονέκτημα» που έχει ένας πτωχευμένος, είναι ότι δεν απειλείται από τη πτώχευση!!!!»