Wall Street Journal " Παρά την αισιοδοξία Παπαδήμου η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη"


Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ενώ μάλιστα αμφισβητεί την αισιοδοξία του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη φέρεται να δήλωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI.
Η αμερικανική εφημερίδα, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το.......
«κούρεμα» του Ελληνικού χρέους υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία δεν είναι σε καμία περίπτωση μία μακρινή πιθανότητα και σημειώνει ότι από το χρέος των 350 δισ. ευρώ της Ελλάδας, περίπου 206 δισ. βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Αν ισχύσει σε απόλυτο βαθμό η απόφαση για «κούρεμα» κατά 50%, τότε το χρέος αυτό θα απομειωθεί φθάνοντας στα 103 δισ. ευρώ, σενάριο που εάν επιτευχθεί- όπως εκτιμά το ΔΝΤ- το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί στο 120%, το οποίο θεωρείται βιώσιμο.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι περίπου το 60% των ομολόγων- που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών- βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια μεγάλων τραπεζών. Το υπόλοιπο 40% ανήκει σε hedge funds και ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν την ίδια θετική διάθεση για συμμετοχή στο «κούρεμα».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιων ομολογιούχων, ωστόσο όχι χωρίς προβλήματα: Εάν υπάρξει «κούρεμα» σε ομόλογα ιδιώτη που δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διαδικασία, τότε η απομείωση θα χαρακτηριστεί μη εθελοντική, συνιστώντας χρεοκοπία.