ΠαΣοΚ εσω-στρεφές, εξω-στρεφές, plus!

ΠΑΣΟΚ σημαίνει Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που αγκαλιάζει -σύμφωνα με τον τίτλο του- όλους τους Έλληνες, εμφορείται από κοινωνικά ιδεώδη και έχει τα χαρακτηριστικά ενός Κινήματος. Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν το νέο προσανατολισμό του κόμματος και προτείνουν ποικίλες λύσεις.
«Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής», τόνισε τις προάλλες υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι η μόνη σωστή προοπτική για ένα σοσιαλιστικό κόμμα υπό τις.......
σημερινές συνθήκες. Το ερώτημα όμως είναι : νέα αρχή, αλλά με ποιες αρχές και με ποιους «τηρητές» αυτών των αρχών; Ποιος από όσους κυβερνούν σήμερα μπορεί να μας πείσει ότι ενώ είχε την εξουσία δεν μπορούσε να οδηγήσει την πολιτική προς την ορθή κατεύθυνση, που πίστευε, διαφωνώντας ακόμη και με τον αρχηγό του -και στην ανάγκη παραιτούμενος; Ο αρχηγός απήλθε, και οι επιτελείς του πριν γίνουν επικριτικοί θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους , γιατί ουδείς πιστεύει σήμερα σε πολιτικές Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Οι αρχές του Κινήματος δεν τηρήθηκαν και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ σήμερα αναζητεί μια νέα αρχή.
Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη καλούν τα κόμματα της υπεύθυνης Αριστεράς να «διαλεχθούν» και να στρατευτούν σε ένα κοινό αγώνα πολιτικής ανασυγκρότησης για το καλό της χώρας. Άλλα προτείνουν ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών, και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους, που θα ευνοεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό σε μια δημιουργική Ελλάδα. Γίνεται αναφορά ακόμη και σε ένα ΠΑΣΟΚ plus με «επιπλέον» προσδιορισμό για…ευρωπαϊκότερη, ίσως, διάσταση. Άλλα, πάλι, στελέχη προσπαθούν να επανευαισθητοποιήσουν τους δημοκρατικούς πολίτες που εκφράζονταν μέχρι σήμερα μέσα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευθεί από τους πολιτικούς ή ανήκουν στο χώρο του Κέντρου ή της Αριστεράς να προσεγγίσουν και πάλι το Σοσιαλιστικό Κίνημα με οργανωμένο διάλογο και στόχο την εθνική ανασυγκρότηση.
Πολύ ωραία σχέδια για να είναι και αληθινά. Η ένωση των δημοκρατικών δυνάμεων ποτέ δεν ευδοκίμησε στον τόπο αυτό. Σήμερα, φοβούμαι ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς φθάσαμε στο σημείο, η ιδεώδης συνταγή της πολιτικής μαγειρικής να είναι η ανάμειξη ετερώνυμων υλικών, γιατί ως φαίνεται τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ ή όπως θα βαπτισθεί υπό τη νέα του μορφή, πρέπει να επανασυνδεθεί με το λαό και να τον πείσει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και, κυρίως, ότι αναγνωρίζει τα λάθη συμπεριφοράς και τακτικής απέναντί του. Και αυτό τούτη την ώρα είναι, δυστυχώς , εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 απορρόφησε, στην κυριολεξία, ολόκληρο το Κέντρο και ένα τμήμα της Αριστεράς αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε πολιτικούς αρχηγούς εμνευσμένους, που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τέτοιο ρόλο.
Μήπως η δυνατότητα εκλογής προσώπων, ανεξαρτήτως κομμάτων, από μια δεξαμενή άξιων και ικανών Ελλήνων, που σίγουρα υπάρχουν, θα ήταν λύση για την Ελλάδα του σήμερα; Λύση ανατρεπτική για τα δεδομένα, όχι όμως και ανέφικτη. Λύση που απαιτεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Άλλωστε, και η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης πόσο αναμενόμενη ήταν και κατά πόσο τηρεί της αρχές του υπάρχοντος συστήματος ; Βέβαια, θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι δύσκολο και επικίνδυνο να ανοίξει τώρα στη χώρα μας, όμως αναμφισβήτητα παραμένει το θέμα αυτό κυρίαρχο προς επίλυση και απαιτεί πολιτική ωριμότητα, σύνεση, νηφαλιότητα και ιδιαίτερα ειλικρινή διάθεση των πολιτικών για συναίνεση και συμφωνία.
Τελικά, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα μας, η αλήθεια είναι μία, και δυστυχώς πολύ πικρή : πολύ ολίγον ενδιαφέρουν πλέον τους πολίτες τα κόμματα και οι αρχηγοί τους, γιατί ακόμη και αν αυτά βελτιωθούν, όταν βρεθούν στην εξουσία θα διαπιστώσουν ότι εξαιτίας των άθλιων λαθών του παρελθόντος ελάχιστο μερίδιο της εξουσίας αυτής θα έχουν μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη που, εφόσον σταθεί στα πόδια της και εμείς στην αγκαλιά της, θα παραμείνει επιτηρητής και καθοδηγητής της Ελλάδας.