Σχολιανά 50…

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης

Μια πρόταση για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΛΗΝ ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του φαινομένου των αστέγων…

Οι εικόνες των αστέγων πολλαπλασιάζονται. Τούτοι οι άνθρωποι αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη για το πού μας οδηγεί η εθνικά ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης. Τούτοι οι άνθρωποι, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αφού δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές παρά –κατά δήλωσή της- η σωτηρία της πατρίδας, η «σωτηρία» ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΑΝΒΑΝΕΤΑΙ, και μεταξύ του πώς την αντιλαμβάνεται τη σωτηρία η κυβέρνηση και πώς την αντιλαμβάνεται ο ......
λαός, η απόσταση είναι χαοτική…
Παρόλα αυτά, δεν θα επεκταθώ και θα παραμείνω στο θέμα μας. Η πρότασή μου, έχει να κάνει με τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής ΙΔΙΩΤΩΝ στη ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αντιμετώπιση του φαινομένου (εν όψει και του χειμώνα που διανύουμε).
Προτείνω λοιπόν, όσοι ΙΔΙΩΤΕΣ θελήσουν να προσφέρουν χώρους που μπορούν να στεγάσουν αστέγους (με άμεση προτεραιότητα σε άστεγες ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ), όπως, ανοίκιαστα διαμερίσματα, κλειστές τούτη τη περίοδο εξοχικές κατοικίες, ακόμα κλειστά καταστήματα, να καταγραφούν και ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ώστε να ενισχυθεί η σχετική εθελοντική προσφορά.
Τα κίνητρα αυτά, θα πρέπει να περιλαμβάνουν, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα παρακάτω :
Πρώτον, απαλλαγή από το «χαράτσι» (που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ) των ακινήτων αυτών, για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσφέρουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον ένα 6μηνο.
Δεύτερον, τα έξοδα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της περιόδου προσφοράς του ακινήτου, θα καλυφθούν από το δημόσιο ή από άλλο φορέα.
Είναι αυτονόητο, ότι θα είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη ποιοι θα στεγαστούν, και φυσικά, θα έχει το δικαίωμα της άμεσης έξωσής τους αν διαπιστώσει ότι προκαλούν φθορές και δεν προσέχουν το χώρο.
Φυσικά, δεν αγνοώ ότι η πρόταση ίσως να μην είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά, όποιος έχει κάποια ιδέα, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ας την καταθέσει. Όμως, αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΤΕΣ…