Σπάει και το τελευταίο ταμπού: Το ίδιο το EFSF παραδέχεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ

Βρίσκεται η Ευρωζώνη ένα βήμα πριν την κατάρρευση; Έχουν αρχίσει οι χώρες του σκληρού ευρώ να αποδέχονται την λύση του "restart" (επανεκκίνηση); Ακόμα και όσοι είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο το μηχανισμό που υποτίθεται ότι θα σώσει το ευρώ, δεν πιστεύουν πια ότι το έργο τους θα στεφθεί από επιτυχία...


Το ταμπού τη διάλυσης του ευρώ σπάει. Το προσχέδιο του επίσημου ενημερωτικού για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times, προειδοποιεί τους υποψήφιους επενδυτές του fund ότι το ευρώ μπορεί να διασπαστεί ή ακόμα και .......
να πάψει εντελώς να υφίσταται ως νόμιμο νόμισμα.



Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν τελικά να μην συμπεριλάβουν την προειδοποίηση για το ρίσκο του ευρώ στην επίσημη έκδοση του ενημερωτικού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία τεράστια διαφορά στην επίσημη ρητορική των Ευρωπαίων, αφού έως πρότινος, όλοι οι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης είναι αδιανόητη. Τον περασμένο μήνα, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Αναλυτές, επισημαίνουν στο planet-greece ό,τι ακόμη κι αυτού του είδους οι διαρροές περί ολικής κατάρρευσης της ευρωζώνης ίσως απλά να αποτελούν ακόμη ένα όπλο του γερμανο-γαλλικού άξονα στην επίτευξη των τελικών σχεδίων τους. Τη δημιουργία ενός ευρώ δύο ταχυτήτων, με απώτερο σκοπό την πλήρη οικονομική υποδούλωση των "άτακτων" χωρών στα δικά τους οικονομικά μοντέλα. Μόνο που, ακόμη κι έτσι, υποδαυλίζεται η όποια προσπάθεια των χωρών αυτή τη στιγμή να βγουν από την θύελλα της οικονομικής κατάρρευσης και να μπορέσουν αργά η γρήγορα να πατήσουν στα πόδια τους.