Πώς έριξαν κανόνι και στον Αθεμπίγιο!

Ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας διευκρινίζει ότι ο ίδιος πρόσφερε αμισθί τις συμβουλές του, όμως το σχέδιο που του ζητήθηκε απαιτούσε πολλές εργατοώρες και πολλούς εργαζόμενους

Λίγο έλειψε να βάλει και από την... τσέπη του ο Γιοζέπ Αθεμπίγιο για το περιβόητο «master plan» του Ελληνικού. Αυτή είναι η πραγματικότητα που περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ισπανός πολεοδόμος, ο οποίος απειλεί με μηνύσεις «όποιον αμφισβητήσει ξανά την ηθική του υπόσταση και υπονοήσει ότι ''τα πήρε'' με οποιονδήποτε τρόπο». Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τις προτάσεις του Αθεμπίγιο για την........
αξιοποίηση του Ελληνικού.
Μπορεί κανείς να αισθάνεται πως παραπλανήθηκε από δηλώσεις διάφορων υπουργών οι οποίοι, μη θέλοντας -ή έστω αδυνατώντας- να δώσουν σαφή απάντηση για το κόστος του έργου, πιπίλιζαν την καραμέλα περί «αμισθί φίλου» του τέως Ελληνα πρωθυπουργού, δηλώσεις τις οποίες ουδέποτε επιβεβαίωσε ο διάσημος αρχιτέκτονας.
Εάν θεωρεί κανείς πως «φίλος» είναι ο άνθρωπος που, όταν χρειάζεσαι τη συμβουλή του, παραμερίζει τις όποιες υποχρεώσεις του για να σε επισκεφτεί από το εξωτερικό με δικά του έξοδα, εάν θεωρεί κανείς πως «φίλος» είναι αυτός που θα επιστρατεύσει μια ολόκληρη ομάδα ειδικών η οποία θα εργαστεί επί έναν χρόνο για να σου παραδώσει τη μελέτη την οποία εσύ ζήτησες με μοναδική ανταμοιβή το χαμόγελό σου..., τότε πράγματι ο κ. Αθεμπίγιο δεν είναι «φίλος». Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι είναι «λαμόγιο».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον, πώς ενεπλάκη ο Αθεμπίγιο με το Ελληνικό; «Δεν ήρθα εδώ ως προσωπικός φίλος του τέως Ελληνα πρωθυπουργού. Η γνωριμία έγινε μέσω κοινών γνωστών, μετά τις εκλογές του 2009, και ο Γ. Παπανδρέου μού έκανε πολύ καλή εντύπωση. Γι' αυτό και, όταν μου ζητήθηκε να τον συμβουλέψω σε διάφορα ζητήματα, το δέχτηκα. Αμισθί. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν στα τέλη του 2010, όταν μου παρουσίασαν το θέμα του Ελληνικού και μου ζήτησαν να αναλάβω την εκπόνηση του master plan».

Το κόστος
Ενα τέτοιο έργο, όπως μας εξηγεί, δεν είχε σχέση με «συμβουλές» ούτε «εκθέσεις γενικού περιεχομένου με ιδέες και προτάσεις», ήταν κάτι που απαιτούσε πολλές εργατοώρες και πολλούς εργαζομένους. Οπως επισημαίνει, ο ίδιος δεν υποστήριξε ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κληθεί να πληρώσει απολύτως τίποτε για οποιαδήποτε υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι ο Αθεμπίγιο δεν θα λάμβανε κάποια προσωπική αμοιβή για τις υπηρεσίες του (θα μας εξηγήσει λίγο πιο κάτω το γιατί), αυτές οι υπηρεσίες θα είχαν κάποιο κόστος.
Τότε, ο κ. Αθεμπίγιο έκανε κάτι που ορισμένοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν παρά μόνο αποδίδοντάς το σε κάποιου είδους «κρυφή σκοπιμότητα»: Ο Ισπανός πολεοδόμος... δεν ζήτησε να του ανατεθεί το έργο ως «ιδιώτης» αρχιτέκτονας (διατηρεί γραφείο στην Ελβετία όπου και διδάσκει στο πανεπιστήμιο), και άρα δεν θα εισέπραττε ο ίδιος και η προσωπική του ομάδα τα χρήματα για τη μελέτη.
«Γιατί», τον ρωτάμε, «πήρατε αυτή την απόφαση;». «Μα ακριβώς για να μη θεωρήσει κανείς πως εκμεταλλεύομαι την κατάσταση για να βγάλω χρήματα...» μας απαντά. Και ποιος θα αναλάμβανε την εκπόνηση του master plan; Ο Αθεμπίγιο σκέφτηκε πως θα ήταν καλύτερα εάν το έκανε η BcnSuS, ένας ημιδημόσιος φορέας στη Βαρκελώνη του οποίου ήταν πρόεδρος -προσοχή, όχι ιδιοκτήτης- και ο οποίος είχε την ευχέρεια να προσφέρει τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.
Οπως μας εξηγεί ο Αθεμπίγιο, η ευκολία που έχει η BcnSus να προσφέρει αυτές τις τιμές οφείλεται τόσο στη φύση του φορέα όσο και στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, ο οποίος είναι η «σύσφιξη» σχέσεων μεταξύ πόλεων κυρίως μέσω προώθησης αναπτυξιακών έργων.

Για πόσο μεγάλη διαφορά «κόστους» μιλάμε; Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο «Εθνος της Κυριακής» μέλος της ομάδας της BcnSus, στις εκτιμήσεις των Καταριανών για τον προϋπολογισμό του έργου, το κόστος ενός master plan υπολογιζόταν στα... 2 εκατ. ευρώ.
Προφορικά...
Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί -προφορικά- στην ανάθεση του master plan στην BcnSus έναντι 180.000 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς του Αθεμπίγιο και μελών της υπόλοιπης ομάδας προς και από την Αθήνα!
Με άλλα λόγια, στο συμβόλαιο το οποίο θα υπέγραφαν οι δύο πλευρές, ο ανάδοχος θα ήταν η BcnSus και όχι ο Αθεμπίγιο. Υπεγράφη το συμβόλαιο για να προχωρήσει η μελέτη; Οχι ακριβώς. Η μελέτη παραδόθηκε..., το συμβόλαιο όμως εστάλη υπογεγραμμένο στη Βαρκελώνη μόλις πριν από δέκα ημέρες! Οπως μας διαβεβαιώνουν τόσο ο Αθεμπίγιο όσο και τα μέλη της ομάδας της BcnSuS, από τον Σεπτέμβρη του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 -όταν παρουσιάστηκε επισήμως η μελέτη στην Αθήνα- οκτώ άνθρωποι εργάζονταν για το master plan του Ελληνικού χωρίς να έχουν λάβει καμία γραπτή εγγύηση. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο Αθεμπίγιο ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος της BcnSuS που συμμετείχε στο project επρόκειτο να λάβει κάποιο «μπόνους» για τη δουλειά τους στην Ελλάδα.
Οπως μας εξήγησαν, οι ίδιοι έχουν έναν σταθερό μισθό τον οποίο λαμβάνουν ασχέτως με τις όποιες μελέτες μπορεί να αναλαμβάνει ο φορέας. Ο ίδιος ο Αθεμπίγιο ανέλαβε τα ηνία της BcnSuS ως εργαζόμενος του Δημόσιου Οργανισμού Υποδομών της Βαρκελώνης, που είναι βασικός μέτοχος του συγκεκριμένου φορέα, και κατά συνέπεια πληρώνεται από τον δήμο και όχι από την BcnSuS.

Ακόμη πιο «σουρεαλιστικά» είναι τα όσα ακολουθούν. Στην Ελλάδα, ο κλοιός σφίγγει γύρω από την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολλαπλά μέτωπα, γίνεται ανασχηματισμός, ο Χ. Παμπούκης -ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την επικοινωνία με τον Αθεμπίγιο- αλλάζει υπουργείο και ύστερα από λίγο παραιτείται.
Στον «αέρα»
Οι εργαζόμενοι στη BcnSuS, έχοντας ήδη ασχοληθεί με το project για έναν χρόνο, συνεχίζουν να βρίσκονται χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο και χωρίς... ενημέρωση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη Βαρκελώνη διεξάγονται τοπικές εκλογές και ο Αθεμπίγιο, έπειτα από 30 χρόνια, αποχωρεί από τον Δημόσιο Οργανισμό Υποδομών! Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να φύγει από από τα ηνία της BcnSuS, την οποία αναλαμβάνει ο Αργεντινός Ουίλι Μίλερ.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα..., αποχωρώντας από τη θέση του ο Αθεμπίγιο καλείται να δικαιολογήσει στη νέα διοίκηση τη μαύρη τρύπα του Ελληνικού! Επειτα από έντονες πιέσεις στον νέο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η BcnSuS λαμβάνει επιτέλους, πριν από λίγες ημέρες, το συμβόλαιο υπογεγραμμένο. Οσο για τα χρήματα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που μιλήσαμε με τον Ισπανό πολεοδόμο, η BcnSuS είχε λάβει μόνο μία προκαταβολή...