Εργασιακά και ασφαλιστικό θέτουν σε δοκιμασία την κυβέρνηση

Ενα από τα κρίσιμα τεστ για την συνοχή της δίνει σήμερα η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα αναμένεται να αναδειχθεί η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα και τα περιθώρια αποστασιοποιήσεων και διαφωνιών από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην πορεία προς τη δανειακή σύμβαση και τις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν κρίσιμες παρεμβάσεις στα πεδία των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, όπου.......

αναμένονται μειώσεις και αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.


Η ΝΔ απορρίπτει τα μέτρα
Εν όψει αυτών, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην διάθεση των κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΛαΟΣ να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ψηφίσουν μία σειρά νέων μέτρων - κάτι που ως σήμερα η ΝΔ έχει απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο.

Εν όψει αυτών, το αναπάντητο ερωτηματικό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στα διλήμματα που θα τεθούν και θα τίθενται τις επόμενες εβδομάδες, και τα οποία θα έχουν ποσοτικά και ποιτικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε την Τρίτη κορυφαία κυβερνητική πηγή, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.


Το παράδειγμα του ΝΑΤ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, τονίστηκε για παράδειγμα ότι σήμερα οι ανάγκες του ταμείου καλύπτονται από 15.000 εργαζομένους, οι οποίοι καλούνται να υποστηρίξουν 75.000 συνταξιούχους. Με βάση αυτά, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων του ΝΑΤ θα έπρεπε να ανέλθουν σε 80%, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει και αναζητεί εναλλακτικές δυνατότητες χειρισμού του προβλήματος.

Σχετικές συζητήσεις αναμένονται στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, το οποίο στο υπάρχον πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ήδη ως ένα από τα «κρας τεστ» της κυβέρνησης Παπαδήμου.