Οικογένειες έχασαν το σπίτι τους λόγω κρίσης και ζητούν στέγη σε ξενώνες

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του. Ήδη ο αριθμός των αστέγων στα όρια του Δήμου Αθηναίων ξεπερνά τους 2000. Πολλοί είναι αυτοί που έχασαν το σπίτι τους ή δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα και στρέφονται σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων έξι από τα δέκα διαμερίσματα του Κοινωνικού Ξενώνα του
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατοικούνται πλέον από οικογένειες. «Από την αρχή της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν στέγη. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Ιανουάριο φιλοξενήσαμε συνολικά 21 παιδιά και εφήβους. Οι περισσότεροι από τους ενοίκους
μας – 53 άτομα – είναι Έλληνες, ομογενείς και πολίτες της ΕΕ και μόνο 17 αλλοδαποί», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ξενώνα...


Σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», ο αριθμός των νεοαστέγων έχει αυξηθεί κατά 25% από την άνοιξη του 2010, τους πρώτους μήνες δηλαδή της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για άτομα παραγωγικών ηλικιών που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας και χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων αλλά και αδυναμίας στήριξης από το οικογενειακό ή ευρύτερο περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων, που δουλεύουν με τους αστέγους(FEANTSA), η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης (74%). «Η ελληνική οικογένεια υπήρξε πάντα πυρηνική και προστατευτική ως προς τα μέλη της, γεγονός που διατήρησε το φαινόμενο των αστέγων στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.