Αίγυπτος: Μπλέντερ, φανάρι και σκούπα στα κομματικά εμβλήματα

 Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο εκλογές έχουν ξεκινήσει στην Αίγυπτο. Η λίστα των κομμάτων είναι μεγάλη και το καθένα έχει το δικό του, πολλές φορές ευφάνταστο έμβλημα, όπως ένα μπλέντερ, ένα φανάρι ή μια ηλεκτρική σκούπα - γεγονός που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι το ένα τρίτο των υποψηφίων είναι αναλφάβητοι.

Καθώς οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους προς τη δημοκρατία, οι εκλογικές αρχές έχουν δώσει σε κάθε υποψήφιο ένα σύμβολο ή ένα λογότυπο, το οποίο θα αποτελέσει κρίσιμο βοήθημα την........... ημέρα της καταμέτρησης των ψήφων, δεδομένου ότι το σύμβολό τους θα εμφανίζεται τόσο στις αφίσες τους όσο και στα ψηφοδέλτια.
Ακόμη και αν μπορεί κανείς να διαβάσει και να γράψει, το να προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι ποιος εν μέσω μιας υπερπληθώρας υποψηφίων θα είναι μάλλον δύσκολο κατά την ώρα της κάλπης. Για παράδειγμα, σε μια εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 77 υποψηφίων από κομματικές λίστες και έπειτα να κάνουν και την επιλογή τους από 133 ανεξάρτητους υποψήφιους.
Με τόσες πολλές υποψηφιότητες, φαντάζει απολύτως λογικό κάποια στιγμή να στερεύει η φαντασία των εκλογικών αρχών που επινοούν τα διάφορα σύμβολα, ενώ αντιθέτως πολύ συχνά μάλλον απαιτείται φαντασία από πλευράς του ψηφοφόρου ο οποίος θα «δει» κάποια αρετή του υποψηφίου πίσω από το λογότυπό του. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος με σήμα … τον αποχυμωτή θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα «στύβει» την εξουσία προς όφελος των πολιτών. Παρομοίως, ο υποψήφιος με σήμα το πορτοκάλι, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα φροντίσει η θητεία του να αποφέρει καρπούς.
Είναι αμφίβολο όμως πόσοι άνθρωποι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που αντιπροσωπεύεται από ένα ποδήλατο, αν προσέξουν ότι για μια θέση στο κοινοβούλιο τον ανταγωνίζεται και κάποιος άλλος που αντιπροσωπεύεται από μια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον υποψήφιο με σήμα το τσιμπούκι και το τρένο μεγάλων ταχυτήτων.
Αρκεί να φανταστεί κανείς τα αισθήματα υποψηφίων γεμάτων χαρίσματα και ενέργεια που βρέθηκαν από ένα καπρίτσιο της τύχης να αντιπροσωπεύονται από μια βαρετή καρέκλα ή ένα σκέτο γραφείο, ενώ παράλληλα δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται για τις προεκλογικές εξαγγελίες του υποψηφίου με σήμα το κατσαβίδι.
Όμως, παρά τα πρόσφατα επεισόδια βίας στην πλατεία Ταχρίρ, την διάχυτη υποψία απέναντι στον στρατό τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Αιγυπτίων, αλλά και τις διαφορές μεταξύ του υποψηφίου «πυραύλου», του υποψηφίου «πυραμίδα» ή του υποψηφίου «κιθάρα», όλοι συμφωνούν ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει ελευθερία.