Τρίμηνη πορεία στον ανήφορο

Με «τυράκι» την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο Λου­κάς Παπαδήμος προσδιόρι­σε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, σχεδιάζοντας πρακτικά έναν οδικό χάρτη για τις 96 ημέρες (94 σή­μερα) μέχρι τις εκλογές του Φλεβάρη (αν υποτεθεί ότι πράγματι θα γίνουν τότε), με κυριότερα σημεία την εκτα­μίευση της 6ης δόσης του πρώτου δανείου έως τις 15 Δεκεμβρίου, την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και την υλοποίηση ολόκληρου του πακέ­του των διαρθρωτικών μεταρρυθμί­σεων.

Η αλήθεια είναι ότι, με το ρολόι να μετρά ανάποδα πλέον και τον πή­χη πολύ ψηλά, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει ανηφορικό δρόμο. Το ερώτημα είναι αν στην ανηφόρα αυ­τή θα αρχίσει να χάνει και τη στήριξη που σήμερα δείχνει να απολαμβάνει όταν την αρχική ευφορία διαδεχθούν τα σκληρά μέτρα και οι ακόμη σκλη­ρότερες πολιτικές. Εκεί δηλαδή που .......
το προφίλ του τεχνοκράτη - τραπεζί­τη θα έχει εξαντληθεί και τόσο η οι­κονομική πολιτική του όσο και ο ίδι­ος θα κρίνονται με αμιγώς πολιτικούς όρους...

Η κυβέρνηση θεωρητικά έχει να πε­ράσει όλον τον «εκσυγχρονισμό» (όχι τυχαίο, αν σκεφτούμε και την «πολι­τική προϋπηρεσία» του νέου πρωθυ­πουργού) του ελληνικού συστήματος. Αυτό τουλάχιστον εξήγγειλε ο Παπαδήμος. Επιγραμματικά:

Δημόσιος Τομέας: «Αξιολόγηση και αναδιάρθρωση» φορέων, προσωπι­κού και υπηρεσιών της δημόσιας δι­οίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα με βάση σχέδιο δράσης που κα­ταρτίζεται σε συνεργασία με τη νέα ευρωπαϊκή Task Force. Νέο πειθαρχι­κό δίκαιο για τους υπαλλήλους.

Ασφαλιστικό: Διασφάλιση της βιω­σιμότητας και σύνταξη των αναλογι­στικών μελετών που θα δείχνουν αν απαιτείται νέα δομική αλλαγή στο σύ­στημα.


Φορολογία: Νέος νόμος - πάταξη φοροδιαφυγής.


Ιδιωτικοποιήσεις: Νέοι στόχοι με μεταφορά του χρονικού ορίζοντα ολο­κλήρωσης στο 2020, χαμήλωμα του στόχου εισπράξεων και εμπλουτισμό των πηγών με τα 15 δισ. ευρώ του Helios.


Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: Άμεση ολοκλήρωση.


Δικαιοσύνη: Παρεμβάσεις σε ολό­κληρο το φάσμα και μέσω της ενίσχυ­σης «εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών».


Εκπαίδευση: Αναδιάρθρωση των διοικητικών περιφερειών. Εφαρμο­γή του νόμου για την τριτοβάθμια εκ­παίδευση. Άμεση υλοποίηση του προ­γράμματος της Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Υγεία: Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πλήρης λειτουρ­γία του νέου Ενιαίου Οργανισμού Πα­ροχής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εκτός από τα θεσμικά, όμως, υπήρ­χαν και εξαγγελίες για «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και «ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού» για την «επιχειρηματικά φιλική» Ελλάδα, ψήφιση νέου νό­μου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπο­ρίου και ενισχύσεις των εξαγωγικών επι­χειρήσεων με κεφά­λαια κίνησης ευνοϊκού επιτοκίου.

Ο Παπαδήμος μίλησε ακό­μη για «νέες επενδύσεις» συνολι­κού ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επιδοτή­σεις μέσα από την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ - επανάληψη αλλεπάλληλων εξαγγελιών του Χρυσοχοΐδη.

Όλα αυτά με τίμημα τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με την ανακοίνωση των 30.000 (πρώτων) υπαλλήλων που θα υπαχθούν και επέκταση του θεσμού σε όλο το Δη­μόσιο. Εδώ άρχισαν τα (πολύ) δυσά­ρεστα, που συνδυάστηκαν βέβαια με την καραμέλα ότι, για την αποτελε­σματική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ, η χώρα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι κανόνες

Για να ξεκινήσει οτιδήποτε παρα­γωγικό, όμως, σύμφωνα με τη λογική Παπαδήμου και επιτήρησης, θα πρέ­πει πρώτα να έχουν μπει οι... «κανό­νες». Δηλαδή να έχουν τεθεί και νο­μοθετηθεί οι προϋποθέσεις της 2_ης Οκτωβρίου, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κουρέματος μέσω του PSI. Μόνο έτσι θα δώ­σει η τρόικα εντολή για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Πότε αρχίζει η διαδικασία αυτή; Το μεν κούρεμα ξεκίνησε ήδη, ενώ το τσεκ της τρόικας ξεκινά αύριο, οπότε φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρό­σωποι των δανειστών.

Στο υπουργείο Οικονομικών πέ­ρασαν το τελευταίο 48ωρο κάνο­ντας προσπάθεια να τακτοποιήσουν τα ανοικτά μέτωπα ώστε να φανούν τυπικά συνεπείς. Ήδη οι πιέσεις για γραπτές δεσμεύσεις προκαλούν αγω­νία ως προς την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης. Οπότε και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί θέλουν όλα τα υπόλοιπα να είναι τυπικά τουλάχιστον έτοιμα.

Εκκρεμότητες

Οι τροϊκανοί θα ενημερωθούν από τα τεχνικά κλιμάκια που εδώ και μια εβδομάδα τσέκαραν τις εκκρεμότη­τες σε προϋπολογισμό, ιδιωτικοποιή­σεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ μετά θα συναντηθούν με τον Βενιζέ­λο, ώστε να διαπραγματευτούν και τα περαιτέρω.

Αντικείμενο εδώ θα είναι η δια­πραγμάτευση του νέου μνημονίου που προβλέπει η δεύτερη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Η κυ­βέρνηση επείγεται να πάρει το συ­ντομότερο τα πρώτα 80 δισ., από τα οποία τα 60 θα διατεθούν στις τρά­πεζες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ είναι αυτοί που θα δώσουν το πράσινο φως και για τον προϋπολογι­σμό του 2012, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (το αργότερο).

Η τρόικα, τέλος, θα δώσει το ΟΚ για τους χειρισμούς στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας, την πρόο­δο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τα κλειστά επαγγέλματα. Και για τις τρεις αυτές περιπτώσεις υπάρχει θέμα, καθώς η απόσταση που χωρίζει πιστωτές και ελληνικό κράτος παρα­μένει μεγάλη.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να λη­φθούν «σκληρές αποφάσεις» ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προ­κειμένου να διασφαλιστεί η χρηματο­δότηση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το PSI (το πρόγραμμα για το κούρεμα των ελληνικών ομολό­γων κατά 50%), οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει τυπικά στη Φρανκφούρτη, ενώ έπεται η αποστολή της επιστολής των νέων όρων προς τις τράπεζες και τους κατόχους ελληνικών ομολόγων και στη συνέχεια το IIF  και ο ΟΔΔΗΧ υπό την εποπτεία της EWG (οικονομι­κή επιτροπή του Eurogroup) θα αρχί­σουν τις διαπραγματεύσεις.

Το αν μια κυβέρνηση 96 ημερών, που απειλείται από το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων αλλά και το εν­δεχόμενο της πολύ σύντομης απομυ­θοποίησής της, έχει τα κότσια να ση­κώσει αυτό το βάρος είναι ένα ερώ­τημα...