«Ένας δόκτωρ στην οικονομία για να περιθάλψει τον Έλληνα ασθενή»

Πρώτο θέμα για τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι και σήμερα ή Ελλάδα και η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού της χώρας.

«Λουκάς Παπαδήμος, ένας υποστηρικτής της λιτότητας στα ηνία της Ελλάδας» τιτλοφορεί η «Le Monde», που υποστηρίζει ότι το προφίλ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού -έμπειρου οικονομολόγου- θα καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες και τους οικονομικούς κύκλους. Η εφημερίδα δίνει τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Παπαδήμου, ενώ στην απογευματινή έντυπη έκδοσή της, ο ανταποκριτής της από την Αθήνα μιλάει για το «κωμειδύλλιο της συγκρότησης της ελληνικής κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα η «Liberation» αναφέρεται στις πρώτες δηλώσεις του κ. Παπαδήμου μετά τον διορισμό του, επιλέγοντας για το ρεπορτάζ της τον τίτλο: «Κρίσιμο σταυροδρόμι»...


Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι, η επιλογή του σοσιαλ-φιλελεύθερου Λουκά Παπαδήμου, με το καθησυχαστικό προφίλ του πρώην κεντρικού, εμπειρογνώμονα στα οικονομικά θέματα, πεπεισμένου και ενήμερου ευρωπαϊστή, χαιρετήθηκε με ανακούφιση από τους πρώτους σχολιαστές που ερωτήθηκαν στα μίντια και αναμένεται ότι θα είναι καλοδεχούμενος από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

«Λουκάς Παπαδήμος, ένας δόκτωρ στην οικονομία για να περιθάλψει τον Έλληνα ασθενή», τιτλοφορεί το σχετικό θέμα η «La Croix». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον νέο πρωθυπουργό ως «εξαίρετο οικονομολόγο» που διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου με στόχο τη μάχη για να διασωθεί η χώρα από την κρίση, η οποία την υποσκάπτει.

«Παπαδήμος, η τελευταία επιλογή» λέει η «Le journal du Dimanche», που υπογραμμίζει ότι η εμπειρία του κ. Παπαδήμου στα οικονομικά αποτελεί «πλεονέκτημα», τη στιγμή μάλιστα που η μεταβατική κυβέρνηση έχει στόχο να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η επιλογή του κ. Παπαδήμου αναμένεται να γίνει θετικά αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας και αναφέρεται σε όσα δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός στην τηλεόραση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα σημειώνεται το γεγονός ότι στο σημερινό ανακοινωθέν της Ελληνικής Προεδρίας, δεν υπήρξε ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Ελλάδα: ένας νέος πρωθυπουργός για την ίδια πολιτική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Humanite», «φωνής» του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος. Σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει «μικρό περιθώριο ελιγμών», τόσο λόγω των πιέσεων της Ε.Ε. όσο και λόγω της δυσαρέσκειας των υπολοίπων κομμάτων.

Αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ χαιρέτησαν την επιλογή Παπαδήμου.

Η αγγλική εφημερίδα «The Guardian», χαρακτηρίζει μια πολύ καλή επιλογή τον Λουκά Παπαδήμο, ωστόσο, οι αρθογράφοι της εφημερίδας αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η επιλογή θα ικανοποιήσει τους Έλληνες.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο νέος Πρωθυπουργός έχει την στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλά όχι των κομμάτων της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα η βρετανική «Telegraph» χαρακτηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο ως έναν ήσυχο, προσεκτικό τεχνοκράτη που θα προσπαθήσει να βγάλει την Ελλάδα από τις Συμπληγάδες πέτρες, αν βέβαια -τονίζει η εφημερίδα- «καταφέρει να τα βγάλει πέρα με την ένταση και τις ίντριγκες της ελληνικής πολιτικής ζωής». Σύμφωνα μάλιστα με την Telegraph, ο κ. Παπαδήμος έθεσε όρους για παράταση των εκλογών και αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε και η ανακοίνωση της επιλογής του νέου Πρωθυπουργού.