Γερμανία «Εμείς μπορούμε να περιμένουμε, εσείς όχι»

Είναι θέμα υπομονής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να περιμένει, εωσότου αποφασίσει η Ελλάδα να αποδεχθεί τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου» έλεγε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών στο Βερολίνο. Ομως τα όρια της αντοχής για την Αθήνα έχουν ημερομηνία λήξης. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε. «Αλλά η Αθήνα διαβεβαιώνει, ότι τα χρηματικά της αποθέματα εξαντλούνται ολοσχερώς στα μέσα Δεκεμβρίου. Το αργότερο μέχρι τότε πρέπει λοιπόν να έχει πάρει τις......
αποφάσεις της».
Η δυσπιστία προς την Αθήνα έχει ξαναφουντώσει στη γερμανική πρωτεύουσα ύστερα από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος για το ευρώ από το Γιώργο Παπανδρέου. «Δεν πιστεύουμε πια κουβέντα από τις διαβεβαιώσεις των ελλήνων αξιωματούχων» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεν αποκλείεται να μας πουν αύριο ότι τα χρήματα τελειώνουν στις αρχές Δεκεμβρίου, ή φτάνουν και μέχρι τον Ιανουάριο».
Παρόμοια καχυποψία εκδηλώνεται και απέναντι στην αντιπολίτευση. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι Βρυξέλλες επιμένουν στην υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά κάτω από το κείμενο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Ομως το «όχι» του θεωρείται προσωρινό, «τακτικίστικο». «Μου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι δεν θα υπογράψει. Πρόσφατα, εξάλλου, έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδέχθηκε προφορικά τη συμφωνία» είπε. «Για την Επιτροπή πάντως, η υπογραφή αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο».
O ίδιος παραδέχθηκε τις αδυναμίες του πρώτου πακέτου βοήθειας, αλλά απέρριψε την ιδέα μια αναστροφής της από την τρόικα ακολουθούμενης πολιτικής της αιματηρής λιτότητας. Η ιδέα, να προταχθεί η στρατηγική της ανάπτυξης μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων και να απομειωθεί στη συνέχεια το χρέος μέσω των παραγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι κατά τη γνώμη του επίσης μονομερής.
«Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου προβλέπει τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και την ανάπτυξη» είπε. «Δυστυχώς όμως η Αθήνα δεν έκανε μέχρι τώρα χρήση των δισεκατομμυρίων ευρώ που της προσφέρουν τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό άλλωστε στείλαμε στην Αθήνα μια Task Force με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Αν κάναμε ένα λάθος με το πρώτο πακέτο βοήθειας, αυτό ήταν, ότι δεν συμπεριλάβαμε σε αυτό και ένα σκέλος ανάπτυξης».
Παρόμοια θετικά κρίνει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και το πενταμελές συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς αποκαλούμενοι «σοφοί»). «Το κούρεμα κατά 50% του χρέους και το νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ αποβλέπει στο να ανοίξει στην Ελλάδα μια ρεαλιστική προοπτική σταθεροποίησης» αναφέρεται στην ετήσια γνωμοδότησή της για την περίοδο 2011-2012, που παρουσιάσθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
«Χωρίς ανάπτυξη δεν γίνεται» εκτίμησε ο διευθυντής του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας στο Εσσεν Κρίστοφ Σμιτ. «Διαφορετικά δεν πρόκειται να αποδώσουν τα μέτρα σταθεροποίησης».
«Είναι αλήθεια, ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν πολύ διστακτική στην αρχή της κρίσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Βολφγκανγκ Φραντς. «Τελικά έδειξε όμως ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την Ευρώπη. Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην απομείωση του χρέους, είναι η καλύτερη απόδειξη γι αυτό».