Τελευταίο καμπανάκι

 Γράφει ο Γ. Παναγόπουλος
 
Φοβάμαι ότι μόλις ξεπεραστήκαμε από τις εξελίξεις.
 
Διαβάζοντας την διεθνή ειδησιογραφία, βλέπω ότι ο πλανήτης εστιάζεται πλέον στην Ιταλία και Γαλλία.. Στην Ιταλία γιατί η απόδοση των  Ιταλικών ομολογων ξεπέρασε το 7% που χαρακτηρίζεται ως σημείο μη επιστροφής. Και στην Γαλλία γιατί τρομάζει η ταχύτητα με την οποια ανεβαίνουν τα spread. Έχετε δει κοπάδι από βουβάλια να αφηνιάζει? Κάτι τέτοιο έχει .......αρχίσει στις διεθνείς αγορές, και ουδείς γνωρίζει που και αν θα σταματήσει.
 
Ένα είναι βέβαιο: Όλοι συνηγορούν ότι ο μονος που έχει τα όπλα να σταματήσει ίσως την ροή (κεφαλαιο ίσως), είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν αρχίσει να στηρίζει αμέσως τις χρεωμένες χώρες χωρίς ενδοιασμούς και να τυπώνει ασταμάτητα euro.. Αν συνεχίσει απλά τον θεσμικό της ρολο ως ρυθμιστής του πληθωρισμού όπως θέλουν οι Γερμανοί, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι θα συμβεί το απίστευτο: το euro θα τιναχτεί στον αέρα.
 
Που μας αφήνουν οι εξελίξεις εμάς? Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την Ελλάδα σωστές η όχι εστιάζονται στην παραμονή στο euro, ένα νόμισμα που είναι αμφίβολο αν μας ωφέλησε και που όπως όλα δείχνουν είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει σε 6 μήνες. Οι προσπάθειες της E.E. αρκέστηκαν στον δημόσιο ξυλοδαρμό της Ελλάδας μπας και ηρεμήσουν οι αγορές, αφήνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα (το χρέος) στη θέση του. Καλο το ξύλο, αλλα αυτή την στιγμή και μέχρι να δούμε κάποια στροφή από την ΕΚΤ, είναι απoλυτως απαραίτητο να κάνουμε σχεδιασμούς για την τρελλή πιθανότητα: Μια Ευρώπη χωρίς euro..
 
Γ.Παναγόπουλος