Τι έγινε την νύχτα στο ΠαΣοΚ

Πυρετός στο ΠΑΣΟΚ με συναντήσεις, παζάρια και επαφές. Τα σενάρια και το ραντεβού του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο. Αλλαζε από ώρα σε ώρα η "λίστα" με υποψήφιους επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Μετά τους Λ. Παπαδήμο, Ν. Διαμαντούρο, Π. Ρουμελιώτη και το όνομα του Φ. Πετσάλνικου ο οποίος το διέψευσε


Στο απόλυτο θρίλερ, με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά να έχουν κλείσει τρία εικοσιτετράωρα από την καταρχήν συμφωνία (την Κυριακή) στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, κινείται το εσωτερικό........
πολιτικό σκηνικό.
Οι ολονύκτιες διεργασίες και διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο, του υπό παραίτηση πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τη νέα συμφωνία για τη νέα "ενδιάμεση" κυβέρνηση, προσέκρουσαν σε αυτονόητες δυσκολίες, σε προβλήματα στρατηγικής, σε "μαγειρέματα" για την ""επόμενη μέρα" που αφορούν και κορυφαία στελέχη, σε "καυτές" λεπτομέρειες.
Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε έπειτα από ένα διάλειμμα για καφέ στον Εθνικό Κήπο και αφού προηγουμένως είχε προϊδεάσει και αποχαιρετήσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Από το πρωί εμφανιζόταν ως επικρατέστερος για τη θέση του πρωθυπουργού ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άμισθος σύμβουλος στο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες.
Είναι δε γνωστό ότι ταυτόχρονα συνεχιζόταν η κουβέντα στο περιστύλιο της Βουλής (τουλάχιστον) με αφορμή τη φήμη γύρω από τα ονόματα των κ. Διαμαντούρου και Ρουμελιώτη. Οσο... προχωρούσε η ημέρα, και λόγω των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, οι εκτιμήσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών διασταυρώνονταν. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης είχε δύο διαδοχικές συναντήσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Μίλησε κατ' αρχάς με τον κ. Παπανδρέου και εν συνεχεία με τον κ. Βενιζέλο, αλλά ουδείς πληροφορήθηκε κάτι σχετικό με τους διαλόγους.

Ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαστηρίου Β. Σκουρής
Ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, συμπεριλήφθηκε εν τω μεταξύ στη "λίστα", αλλά ο ίδιος πολύ αργά το βράδυ ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη θέση του. Μήπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, αναλάβει και την πρωθυπουργία;
Ο "καπνός"
Το ερώτημα κινήθηκε με ταχύτητα στα πολιτικά γραφεία, αλλά δεν βγήκε "καπνός" μέχρι αργά χθες το βράδυ - την ίδια στιγμή πολλοί σημείωναν το γεγονός ότι στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή ήταν επί ώρες οι κ. Βενιζέλος, Πετσάλνικος, Αθανασάκης και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σε... ανύποπτη στιγμή, και ενώ τα σενάρια περιπλέκονταν, ο κ. Βενιζέλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους μίλησε με θετικό τρόπο για τη "στροφή" του κ. Σαμαρά - "λειτουργεί άψογα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για τον Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι η χώρα να διασφαλίσει το "πακέτο" που προσδιορίζει η συμφωνία της 26ης Οκτώβρη.
Επί ώρες, όμως, η κυβερνητική παράταξη κλυδωνιζόταν, βουλευτές έθεταν ζήτημα παρασκηνιακά για την "κατεύθυνση" της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνονταν ότι το άλλο κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περνούσε πολύ πιο δύσκολα από την αιφνίδια αλλαγή πλεύσης.
Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχτεί την ανάγκη άμεσης λύσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με τα κορυφαία στελέχη να δηλώνουν στις κατ' ιδίαν επαφές τη στήριξη στην προσπάθεια παραμονής στο ευρώ χωρίς... διαπραγμάτευση. Δηλαδή, οι κυβερνητικοί βουλευτές, έχοντας "λουστεί" τα σχόλια όλο το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονταν με τις δηλώσεις τους αποφασισμένοι να στηρίξουν μια "λύση" συνεπή και αποτελεσματική.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο η Ρεγγίνα Βάρτζελη, οι κ. Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος και άλλοι κρατούσαν κλειστά στόματα για τα εν εξελίξει "γεγονότα", αλλά έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε "περιγράψει" εγκαίρως τον προσανατολισμό. Οι ίδιες πληροφορίες επισήμαιναν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ενδεχομένως τεχνοκράτης και δεν αποκλείεται στη νέα κυβέρνηση να συμμετάσχουν και στελέχη του ΛΑΟΣ.