Τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα

Σε αναμμένα κάρβουνα για το πώς θα αποφύγουν την κρατικοποίηση των πιστωτικών τους ιδρυμάτων κάθονται από χθες οι τραπεζίτες, μετά την άτυπη ενημέρωση ότι επικρατέστερο σενάριο αποτελεί, πλέον, το «κούρεμα» κατά τουλάχιστον 50% όλου του χρέους, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Βενιζέλου και Σαχινίδη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη και το IIF συγκλίνουν σε ένα σχέδιο επέκτασης του PSI για τα ελληνικά κρατικά ......
ομόλογα που λήγουν ως το 2035.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους (περί τα 205 δισ. ευρώ), που κατέχεται από ιδιώτες, θα συμπεριληφθεί στο κούρεμα, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνει να κλειδώνει στο 50%.
Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί σοκ και δέος στα επιτελεία των τραπεζών καθώς συνολικά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.


Με δεδομένο ότι από το Q2 έχουν σχηματίσει προβλέψεις απομείωσης, αποτιμώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 79% της ονομαστικής αξίας, αν το κούρεμα διαμορφωθεί στο 50% για όλο το χρέος, τότε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 17,4 δισ. ευρώ.


Αν σε αυτά προστεθούν και οι επιπλέον προβλέψεις που θα απαιτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, συνυπολογίζοντας και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, ο... καυτός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ, όταν τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ και οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει στο… ναδίρ.
Βέβαια, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι αφενός δεν έχει ακόμη κλειδώσει καμία συμφωνία, αφετέρου κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας ακόμη και με haircut της τάξεως του 50%, αν δεν δει πρώτα τη συμφωνία.