Κούρεμα ή Ξύρισμα. Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τρεις λύσεις έχουν τεθεί επί τάπητος σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα:
- Η πρώτη αφορά την αγορά από το EFSF παλαιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους, που είναι «συμπιεσμένη» έως το 40% της ονομαστικής αξίας τους. Τη λύση αυτή υποστηρίζει η Γαλλία και συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα απολύτως εθελοντικού (και όχι βαθέος) κουρέματος, που δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές.
- Η δεύτερη πρόταση αφορά μια κανονική, πλήρη, εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληροφορηθούν ότι..........
θα πάρουν πίσω μόνο το 50% των επενδύσεών τους και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Τη λύση αυτή «ευνοούν κύκλοι στη Γερμανία», όπως αναφέρουν οι FT, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά η Γαλλία αλλά και η ΕΚΤ, καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει πανικό και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στις αγορές.
- Η τρίτη και πιθανότερη λύση, περί της οποίας μάλλον περιστρέφεται το γαλλογερμανικό παζάρι, βασίζεται στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου και προβλέπει εθελοντική (από τους κατόχους τους) ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης - ως εδώ όλα καλά - και επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όχι μόνο κατά 21%, που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου και πιθανότατα είχε «χωνέψει» η αγορά, αλλά κατά ποσοστό που μπορεί να φθάσει έως το 50% ή και 60%.
Το Παρίσι φοβάται μήπως το τρίτο σχέδιο θεωρηθεί απλώς χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης και πυροδοτήσει διαλυτικές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και για το ευρώ. Γι' αυτό και, σύμφωνα με το διεθνή τύπο, το Παρίσι πιέζει ώστε να μην ξεπεράσει το ποσοστό κουρέματος του ελληνικού χρέους το 30% ή στη χειρότερη περίπτωση το 35%, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το ποσοστό πρέπει να κυμανθεί από 50% έως 60%, καθώς «όλα θα βρίσκονται υπό έλεγχο των εταίρων».
Το πιθανότερο είναι όχι μόνο την Κυριακή αλλά και την επόμενη Τετάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην ανακοινώσουν όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κουρέματος ή την ακριβή αύξηση των κονδυλίων του EFSF). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ανακοινώσουν μια «συμφωνία πλαίσιο», οι όροι της οποίας θα καθοριστούν εν.. ευθέτω χρόνω. Διότι είπαμε: Είναι επείγον να... περιμένουν. Το ερώτημα είναι αν θα επιδείξουν την ίδια «αίσθηση» του επείγοντος και οι αγορές.