Αυτοί είναι οι Άραβες του ΠΑΟΚ

Η Qatar Investment Authority είναι μία εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του Κατάρ. Δημιουργήθηκε το 2005 και ειδικεύεται στη διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που πλεονάζει από την Κυβέρνηση της χώρας. Ως αποτέλεσμα στόχος της είναι να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο που έχει το Κατάρ από τις τιμές ενέργειας και επενδύει κυρίως σε ξένες αγορές όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία, εκτός του τομέα της ενέργειας.
Ακόμη, η QIA ελέγχει εξ ολοκλήρου την εταιρεία Qatari Diar Real Estate Investment Company, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητα.


Υπολογίζεται ότι η εταιρεία από το Κατάρ έχει στην κατοχή της περισσότερα από 60 δις δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ποσό που έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2011, αφού το κράτος ολοκλήρωσε έργα επέκτασης εξαγωγής φυσικού αερίου, κι έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει 77 εκατ. τόνους. Η οικονομία του Κατάρ έχει γίνει μία από τις πιο δυναμικές και το ΑΕΠ της έχει αυξηθεί από τα 8 εκατ. δολάρια το 1995 και τώρα υπολογίζεται στα 52 εκατ. δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασέμ μπιν Γιαρμπ Αλ Τανί. Βέβαια, δεν είναι σαφές αν η QIA έχει σχέση με τις προσωπικές επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας και τους πόρους του κράτους του Κατάρ. Οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από τον Σεΐχη Αλ Τανί αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι γίνεται απλώς επαγγελματική διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα κεφάλαια της QIA δεν ακολουθούν την Ισλαμική Σαρία, εξαιτίας των επενδύσεών της σε τράπεζες και σε άλλες μη επιτρεπόμενες επενδύσει ανά τον κόσμο.

Η δραστηριότητα της QIA εκτός Ασίας:

-Κατέχει το 15,1% των μετοχών του Χρηματιστήριου του Λονδίνου.

-Κατέχει ένα μικρό ποσοστό που κυμαίνεται στο 10%-15% της Fisker Automotive.

-Κατέχει επίσης το 17% του συνόλου των προνομιούχων μετοχών της Volkswagen, δείχνοντας ότι θέλει να γίνει ένας δυνατός συνεργάτης της εταιρείας.

-Τον Οκτώβριο του 2008 φήμες ήθελαν την QIA να ενδιαφέρεται για την αγορά της Έβερτον προσφέροντας 200 εκατ. λίρες. Από την πλευρά της η αγγλική ομάδα διέψευσε το γεγονός, αλλά το ενδιαφέρον επανήλθε τον Απρίλιο του 2009.

-Στις 8 Μαΐου του 2010 μία θυγατρική εταιρεία της QIA αγόρασε το Harrods από τον Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέτ, όπως και το πολυκατάστημα Knightsbridge. Ακόμη, η QIA είναι η μεγαλομέτοχος της Sainsbury.

-Στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 η QIA ήταν μέλος της ομάδας που επένδυσε στην Miramax Films, την οποία απέκτησαν από τη The Walt Disney Company.

-Φήμες ήθελαν την QIA να κάνει προσφορά για την απόκτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οικογένεια Γκλέιζερ, ύψους 1,5 δις. Λιρών. Ένα μέλος όμως των ιδιοκτητών της ομάδας έβαλε τέλος στη φημολογία λέγοντας ότι ο σύλλογος δεν είναι προς πώληση.

-Στις 31 Μαΐου του 2011, η QIA απέκτησε το 70% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, θέλοντας να αναπτύξει την παρουσία της στην Ευρώπη.