Η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε τις καταλήψεις στα υπουργεία - αύριο η γενική απεργία

Ξεκίνησαν από Τρίτη, όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος, οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, ως αντίδραση στις αποφάσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο. 

Ηδη από τις 7 το πρωί έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι έξω από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Εμπορίου, Υγείας και Δικαιοσύνης.

 Υπό κατάληψη βρίσκεται και το ΙΚΑ επί της οδού Ιπποκράτους στο κέντρο τη Αθήνας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις ......αναμένονται και σε άλλους εργασιακούς χώρους - υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σε κατάληψη βρίσκεται από τις 6 το πρωί και το υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά από περίπου 70 φοιτητές που αντιδρούν όχι στην εφεδρεία αλλά στον νόμο-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Την Τετάρτη έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ είναι πολύ πιθανό να μετέχουν σε αυτήν και οι εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ και Μετρό εκτός των ωρών της κινητοποίησης, προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των απεργών προς το συλλαλητήριο.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον «ΒΗΜΑ 99,5 fm» ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε πως «θα απαντήσουμε στην εφεδρεία με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες την Τρίτη και από την Τετάρτη θα βγούμε στους δρόμους με γενικές απεργίες».

Ο κ. Βρεττάκος μίλησε για δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφεδρεία στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε πως δεν χρειάζονται απολύσεις, αρκεί η εφεδρεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την αντίδρασή τους είχαν εκφράσει πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιάννη Αμοιρίδη να προτείνει να εφαρμοστεί ακόμη και στη Βουλή.

Ελάχιστοι θα απολυθούν, πολύ λιγότεροι από 1.000, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου

Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η τρόικα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας.