Από Νοέμβρη η 6η δόση και βλέπουμε

To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ που συνεδρίασε με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ευάγγελου Βενιζέλου, χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφ όσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.
Παράλληλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχετική με αυτά έκθεση της τρόικας δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί ως τις 13 Οκτωβρίου και συνεπώς ακυρώνεται η προαναγγελθείσα, γι αυτή την ........
ημερομηνία, έκτακτη υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη προς το τέλος του Οκτωβρίου και συνεπώς η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Τόσο ο ΖΚ Γιουνκέρ, όσο και ο Επίτροπος Ολι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.
Εξάλλου οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια της συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας υπήρξε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε δε ο ΖΚ Γιουνκέρ ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να δανείσουν την Ελλάδα με τους όρους που ισχύουν για τη Φινλανδία, ουδεμία έδειξε να έλκεται από την ιδέα αυτή. Ο ΖΚ Γιουνκέρ εμφανίσθηκε επίσης σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδρά