Την Πέμπτη έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Έκτακτο Eurogroup για την 6η δόση

Αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι επιθεωρητές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η τρόικα αποφάσισε να επαναλάβει την αποστολή της στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

Η απόφαση για την επιστροφή της τρόικας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης.


Ανέφερε επίσης ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει άλλη μια φορά μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και να εξετασθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Βενιζέλου, που την Τετάρτη διευκρίνησε ότι η συζήτηση για την επόμενη δόση δεν είναι στην ατζέντα του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το θέμα θα συζητηθεί εντός του επόμενου μήνα και ότι η εκταμίευση θα αποφασιστεί εγκαίρως.

"Αναβρασμός" στην κυβέρνηση και συνεχείς συσκέψεις για τα "καυτά" μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά

Πολλά, σημαντικά για την τρόικα, ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και στην κυβέρνηση "τρέχουν" να τα κλείσουν πριν "πατήσουν το πόδι τους" στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και άμεσα συγκάλεσε σύσκεψη (στις 15:00) για την Παιδεία. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθεί "πυρετός" συσκέψεων τις επόμενες μέρες.

Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για τα τρέχοντα θέματα, όπως το μισθολόγιο στο δημόσιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα ή την Τρίτη, με θέμα την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.