«Αν θέλουν ας μας ρίξουν», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού


«Αν θέλουν ας μας ρίξουν», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού«Η μόνη λύση είναι η συγκυβέρνηση! Δεν βγαίνει αλλιώς δεν το βλέπεις;» Με τη φράση αυτή, συνεργάτης του πρωθυπουργού περιέγραφε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση από την αδιέξοδη -όπως περιγράφεται- δημοσιονομική προοπτική. «Και αυτό σε τι θα διευκολύνει;» ήταν η ερώτηση. «Δεν θα στηριζόμαστε μόνο σε έναν-δύο βουλευτές» έρχεται η απάντηση.

Ωστόσο άλλος στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει ότι για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος να προχωρήσει μπροστά στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Αν μας ρίξουν οι βουλευτές μας, ας πάρουν και το κόστος. Ολους μας κρίνει ο κόσμος. Πάντως οι δύο βασικοί κρίκοι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος είναι σ' αυτή τη γραμμή» προσθέτει αφήνοντας αιχμές για αρκετούς άλλους υπουργούς που «δίνουν μάχες οπισθοφυλακών».


Το τοπίο είναι ζοφερό για το κυβερνών κόμμα. Οι πολιτικές αντοχές της είναι μηδενικές από το κοινωνικό κόστος που προκύπτει από τα μέτρα. Ταυτόχρονα η Τρόικα απειλεί τη χώρα με έξοδο από το ευρώ.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου είναι από το πρωί με «μαύρες πλερέζες» βλέποντας ότι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Ρεν, ο Σόιμπλε κ.ά δηλώνουν «sick and tired» («κουρασμένοι και απογοητευμένοι») από την απραξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι 9 βουλευτές και η η επιστολή στον Βενιζέλο

Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι στα κάγκελα, η κοινωνία βράζει, η αντιπολίτευση φωνάζει. Το μεσημέρι, 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης, Νίκος Ζωϊδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Όλγα Ρενταρή, Αθανασία Μερεντίτη, Βάσω Αλεξανδρίδου, Μιχάλης Παντούλας ,Σπύρος Μοσχόπουλος) με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Ρέππα αμφισβητούν την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Ζητουν να αναθεωρηθεί «η μέχρι τώρα πρακτική και να απεγκλωβιστούμε από την λογική της Ν.Δ. για εφεδρεία που δεν δίνει λύσεις και τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη ο κόσμος».

Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση μπροστά, θα επιφέρει πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή της εφεδρείας υπολογίστηκε σε μόλις 50 εκ. ευρώ και το ενιαίο μισθολόγιο μόλις 200 εκ ευρώ. Ωστόσο το γεγονός ότι τα μέτρα έρχονται να εφαρμοστούν άμεσα θα εισρεύσουν μερικά δισ. στα ταμεία του κράτους. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι το ποσοστό του κέρδους των φαρμακοποιών -το οποίο επρόκειτο να μειώσει εντός του 2012 ο κ. Λοβέρδος αλλά υπό τα νέα δεδομένα δεσμεύτηκε να το πράξει άμεσα- «ισοδυναμεί με 5 εργασιακές εφεδρείες» σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Μόσιαλος: Οχι νέα μέτρα, δεν θα διακινδυνεύσουμε όμως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είπε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για όσα φέρεται να είπε ο Ολι Ρεν στο κολέγιο των επιτρόπων για πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα που θα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους ωστόσο παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση είναι σε συνεχείς συζητήσεις με την Τρόικα και όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. «Εξετάζουμε τα πάντα: Τις διαρθρωτικές αλλαγές, την πλήρη εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2011 και του 2012, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» είπε και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα εξέπεμψε σαφές μήνυμα: «Δεν θα διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση την συμφωνία της 21ης Ιουλίου» είπε με έμφαση τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι «επιτακτική, όχι απλώς απαραίτητη». Οταν ρωτήθηκε αν αυτή θα επιχειρήσει να την διασφαλίσει με κάθε αντάλλαγμα το αρνήθηκε: «Οχι με κάθε αντάλλαγμα. Εχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο συζητούμε με την Τρόικα» είπε ο κ. Μόσιαλος. Χαμηλώνοντας πάντως εμφανώς τους τόνους βεβαιότητας που εξέπεμπε τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εκταμίευσης της 6ης δόσης» ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θέμα με την 6η δόση» και πως «κατά τη δική μας σαφή κατεύθυνση δεν υπάρχει θέμα εκταμίευσης της».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εξόδου από την ευρωζώνη επικαλούμενος δηλώσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπόι και της Ανγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μήνυμα Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός με την εμφάνιση του στη ΔΕΘ αύριο Παρασκευή (στις 15:00 θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη) ο κ, Μόσιαλος αρκέστηκε να πει ότι «θα είναι πάρα πολύ ειλικρινής, θα πει που βρισκόμαστε και πως βρεθήκαμε εδώ και ταυτόχρονα θα περιγράψει το πλαίσιο για Ελλάδα που θέλουμε με ασφάλεια και σταθερότητα».

Είπε ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει για το αναπτυξιακό μοντέλο, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για θέματα ευνομίας και ανομίας, και θα τονίσει με έμφαση ποιοι αντιστέκονται στις αλλαγές αυτές, στέλνοντας ένα «πολύ σαφές» μήνυμα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Δεν θα υποχωρήσουμε πιέσεις, είμαστε απέναντι στα συμφέροντα όχι απέναντι στο λαό». Ο πρωθυπουργός θα καλέσει τέλος σε εθνική συνεννόηση του παραγωγικούς φορείς του τόπου ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.