Περισσότερες "φωνές" προεξοφλούν την χρεοκοπία της Ελλάδας

Περισσότερες φωνές προεξοφλούν την χρεοκοπία της ΕλλάδαςΕνώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ...Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για τη σωτηρία της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι «ναι μεν Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να υλοποιήσει το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Στην ίδια συζήτηση, για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ, ο ευρωβουλευτής Ντέρκ Ζαν 'Επινκ...
, από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών, υποστήριξε ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι θέμα χρόνου», ενώ ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάϊτζελ Φάρατζ, από την Ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας», εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ότι η ημερομηνία πλησιάζει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, αφού – όπως τονίζει – η χώρα δεν έχει ανταποκριθεί στους στόχους της.

Ωστόσο, όπως είπε, «η 6η δόση προς τη χώρα θα πρέπει να εκταμιευτεί, καθώς η ευρωζώνη δε θα είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας μέλους της» - προς το παρόν τουλάχιστον.

Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα ο Μπαρόζο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις για την έκδοσή τους.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων», τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«H πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν θα βάλει όμως από μόνη της τέλος στην κρίση της Ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι ολόκληρη η Ευρώπη κινδυνεύει, σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι ενώπιον της ολομέλειας στο Στρασβούργο. «Αν η ευρωζώνη διαρραγεί, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να φανταστεί κανείς», πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε πλήρως με τον Πολωνό υπουργό. «Είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη πρόκληση της γενιάς αυτής. Είναι μια μάχη για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε ενώπιον του σώματος.


Ο Ροστόφσκι προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της παρούσας κρίσης στην πραγματική οικονομία. «Η παρούσα κρίση, αν συνεχιστεί το ίδιο απρόβλεπτα, θα έχει μείζονος σημασίας συνέπειες. Αν η κρίση εξακολουθήσει για ένα ή δύο χρόνια, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα ποσοστό ανεργίας που μπορεί να είναι δύο φορές υψηλότερο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσιοτέρων χωρών», πρόσθεσε.

Άνοδος τιμών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές λόγω ευρωομολόγου

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται το σύνολο των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, στον απόηχο δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα σύντομα θα δοθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το ευρωομόλογο.

Οι αγορές ωστόσο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 ώρα Ελλάδας, μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και των Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ, υπό το πρίσμα της έντονης φημολογίας περί ελληνικής χρεοκοπίας.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 854 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,33%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ.

epikaira.gr