Η ελληνική "αποκάλυψη" του Uncle Sam!

Γράφει ο Dr. Money

Έχουν περάσει κάπου 8 - 9 μέρες από τότε όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με συμμετοχή των ιδιωτών, με ταυτόχρονη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF για προληπτικές κινήσεις, ώστε να σταματήσει η μετάσταση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις αγορές να ζητάνε υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Επιπλέον, υπήρχαν επενδυτές που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τίμημα 17% και 18% στα CDSs επί ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους έναντι του ενδεχομένου στάσης πληρωμών της Ελλάδας ή 3% στην περίπτωση της Ιταλίας και 3,5% και άνω στην περίπτωση της Ισπανίας.

Πολλοί, και σωστά, θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, γιατί υπήρχαν κάποια θέματα που προκαλούσαν αβεβαιότητα, την οποία πιθανόν οι αγορές ενσωμάτωναν ως...... ασφάλιστρα κινδύνου στις τιμές των ομολόγων και των CDSs.

Η πολιτική διαμάχη για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού ομοσπονδιακού χρέους ήταν το σημαντικότερο βραχυπρόθεσμα και η επικύρωση των αλλαγών στο EFSF από διάφορα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν το άλλο.
Ενδιάμεσα, προέκυψαν επίσης το θέμα των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία και φυσικά οι ατελείωτες εναλλαγές στο ιταλικό πολιτικό μέτωπο.

Όμως, η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για το ανέβασμα του πήχη του χρέους έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα από αυτήν την πηγή, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P.

Yπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε θέσει ζήτημα μείωσης του ελλείμματος κατά 2,8 - 3 τρισ. δολάρια σε περίπτωση αύξησης του ορίου του χρέους.

Αν και η αρχική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν θετική, με συμπίεση των ασφαλίστρων στα CDSs της ευρωπεριφέρειας, η συνέχεια ήταν απογοητευτική, καθώς τα ασφάλιστρα διογκώθηκαν εκ νέου με δικαιολογία τα άσχημα μαντάτα από τον αμερικανικό δείκτη μεταποίησης.

Μάλιστα, τα ασφάλιστρα στα 5ετή CDSs της Ισπανίας και της Ιταλίας πιθανόν έπιασαν νέα υψηλά.

Υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση του Uncle Sam είναι άκρως διαφωτιστική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Όλα δείχνουν, κατά την άποψή μας, ότι οι αγορές έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει όλους και ιδιαίτερα εμάς, καθώς πληθαίνουν οι εκθέσεις που μιλάνε για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια.

Θα έπρεπε, όμως, επίσης να προβληματίζει τους Γερμανούς γιατί δείχνει ότι ίσως δεν αποφύγουν να δώσουν απάντηση στο δίλημμα:

Διάλυση ή ενοποίηση της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε.

Dr. Money