Φιάσκο ΠαΣοΚ με την παραπομπή για Siemens. Δεν συμπλήρωσαν πλειοψηφία στη Βουλή

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού «φιάσκου» όσον αφορά την διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens, ολοκληρώθηκε με την μη υπερψήφιση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το ίδιο το ΠαΣοΚ της πρότασης για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή των πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Έτσι οι (21) διαρροές μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας όπως και οι (5) απουσίες που σημειώθηκαν από την «πράσινη» πτέρυγα απήλλαξαν τους δύο πολιτικούς και έκλεισαν οριστικά το κεφάλαιο της διερεύνησης της υπόθεσης για την ανάδειξη των ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στην διαχρονική υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε υπέρ της παραπομπής του κ. Μαρκογιαννάκη (σκέλος C4I) καταγράφηκαν 128 υπέρ, 9 κατά, 10 «παρών», 6 λευκά και 12 άκυρα, ενώ για τον ......
κ. Αλογοσκούφη ψήφισαν 130 υπέρ, 8 κατά, 9 «παρών», 7 λευκά και 11 άκυρα. Έτσι επί των 149 παρόντων βουλευτών του ΠαΣοΚ υπήρξαν 21 διαρροές «πράσινων» ψήφων όσον αφορά τον κ. Μαρκογιαννάκη και 19 όσον αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι και δεν παραπέμπονται.


Σημειώνεται ότι ήδη το ΠαΣοΚ δεν διέθετε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτών) για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής καθώς επί συνόλου 154 βουλευτών, που είναι η κοινοβουλευτική του δύναμη, απουσίαζαν πέντε βουλευτές.

Επισήμως, η εξήγηση που δόθηκε από κύκλους της Κ.Ο. είναι ότι από τους απόντες οι κκ. Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος απουσιάζουν στο εξωτερικό, οι κκ. Δ. Παπουτσής και Σ. Εμινίδης δήλωσαν ασθενείς εξαιτίας τραυματισμού, ενώ για την κυρία Βάσω Παπανδρέου δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.

Έτσι η πολύκροτη υπόθεση της διερεύνησης του μεγαλύτερου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης, οδηγείται στα συρτάρια, τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκέλος της αναζήτησης ευθυνών των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.