Ημέρα τρόμου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να επιδεινώνεται εκ νέου δραματικά.

Eντείνονται οι ανησυχίες τόσο για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η δημοσιονομική κρίση όσο και για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση η παγκόσμια οικονομία.

Οι διεθνείς αγορές και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται αρνητικά από τις εκτιμήσεις ότι οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, αλλά και από την ανακοίνωση Μέρκελ- Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις .......χρηματοοικονομικές συναλλαγές

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 976,62 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,38%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,188 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 22 μετοχές, 109 πτωτικά και 34 παρέμειναν σταθερές.

Ηλεκτροσόκ από την Morgan Stanley

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης μετά και τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος και το 2012.

Η Morgan Stanley προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της επικαλούμενη λανθασμένες πολιτικές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος αναθεωρήθηκε στο 3,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2%, και για το 2012 στο 3,8%, έναντι 4,5% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Στο κόκκινο τα διεθνή χρηματιστήρια

Η πτώση των μετοχών πολλών μεγάλων τραπεζών συμπαρασύρει τα διεθνή χρηματιστήρια που κινούνται στο "κόκκινο" καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρώπης και τα δυσμενή στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας προστέθηκαν στο φόβο για μια νέα μεγάλη ύφεση στις μεγάλες οικονομίες.

Στη Νέα Υόρκη, μετά την ανακοίνωση των άσχημων αποτελεσμάτων της βιομηχανικής δραστηριότητας, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά -4,19% και ο Nasdaq κατά -4,60%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης Footsie-100 συνεχίζει την πτωτική πορεία του καταγράφοντας απώλειες 290,01 μονάδων (-5,44%) ενώ για πολλές μεγάλες τράπεζες, που φαίνεται ότι πληρώνουν το τίμημα του πανικού, οι απώλειες αγγίζουν το -10%. Στις 17:30 οι Barclays και Royal Bank of Scotland έχαναν πάνω από 10% ενώ η Lloyds Banking Group έχανε περίπου 9%.

Παρόμοια είναι η τάση και στο Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 να έχει πέσει στις 3.067,77 μονάδες (-5,73%). Η τράπεζα Societe Generale καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 11%.

Στην Ελβετία, η πτώση του Χρηματιστηρίου της Ζυρίχης συνεχίζεται και οι απώλειες για το δείκτη SMI μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών από το -3,7% έφτασαν στο -5,21%.

Μεγάλη πτώση σημειώνεται και στο Μιλάνο όπου ο δείκτης FTSE Mib πέφτει κάτω από τις 15.000 μονάδες, χάνοντας -6,49%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Μαδρίτη που υποχωρεί κατά -6,41% μετά τη μικρή άνοδο (+0,62%) που σημείωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στη Σκανδιναβία, όλα τα Χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο: -6,4% για τη Στοκχόλμη, -6,7% στο Ελσίνκι, -5,9% στο Όσλο και -4,9% στην Κοπεγχάγη.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia χάνει -6,1% στο Ελσίνκι ενώ η Ericsson υποχωρεί κατά -5,7% στη Στοκχόλμη. Οι τράπεζες Swedbank και Nordea υποχωρούν κατά 10,2% και 7,9% αντίστοιχα. Τεράστια είναι η πτώση της δανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας Sjaelsoe, που χάνει -38,4%.

Τιμή ρεκόρ για τον χρυσό

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά πάνω από τα 1.816 δολάρια η ουγγιά.

Γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του χρυσού είχε φτάσει τα 1.816,25 δολάρια η ουγγιά, επίπεδο το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.